Nils-Eric Sandberg: Nils-Eric Sandberg: Vänsterpartiet är inte demokratiskt

Sjöstedt hänvisar till yttrandefriheten på frågor om att Ung Vänster stör politiska möten. Men är det förenligt med demokratin att begränsa andras yttrandefrihet?
Nils-Eric Sandberg
Gästkrönika • Publicerad 15 augusti 2018
Nils-Eric Sandberg
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Adam Ihse/TT

Vänsterns ungdomsförbund, Ung vänster, planerar att störa Jimmie Åkessons tal i Göteborg i slutet av augusti. De har redan börjat – måndagen den 13 augusti stoppade de Åkessons tal i Luleå.

Att stoppa yttrandefriheten strider mot demokratins principer. Men Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt har inga invändningar. Han försvarar störande av möten med att Ung vänster utnyttjar sin yttrandefrihet.

Sjöstedt använder principen om yttrandefrihet som försvar för att Ung vänster berövar Jimmie Åkesson hans yttrandefrihet. Men med detta upphäver Ung vänster just principen om yttrandefrihet.

En kommunistledare förstår givetvis inte detta självklara resonemang. För Jonas Sjöstedt ligger det långt bortom det begripligas gräns, för hans del.

Men demokrati handlar inte bara om rösträtt. Demokrati förutsätter att alla får skaffa information, och framföra sin åsikt. Yttrandefrihet och tryckfrihet är därmed grundvillkor för en fungerande demokrati.

Vänstern accepterar inte detta. Och det är logiskt: vänstern är inget demokratiskt parti. Vänsterpartiet är kommunistiskt. Det framgår av deras partiprogram; jag har det i mitt arkiv, och läser det någon kväll när jag känner mig stark.

Kommunisterna hyllade från början den nybildade sovjetiska diktaturen. De fortsatte med det. När Stalin dog mars 1953 hyllade chefredaktören för kommunisternas tidning Ny Dag 
C Hermansson Stalin som ”mänsklighetens främste välgörare”. Stalin hade då, enligt de senaste forskningsrönen från den amerikanska tankesmedjan The Independent Institute, skickat ca 60 miljoner människor i döden.

Hermansson fick med tiden lite kritik. Han sa då att talet var en ungdomssynd. När han höll talet var han 35 år.

Sovjet etablerade kommunistiska diktaturer i hela Östeuropa efter 1945. Den engelska historikern Anne Applebaum har beskrivit det i detalj, i en bok som finns i svensk översättning. Hon visar hur kommunistregimerna eliminerade yttrandefrihet, tryckfrihet, religionsfrihet, och alla politiska motståndare.

De svenska kommunisterna hyllade dessa diktaturer. 4 oktober 1989 skickade kommunistpartiet ett hyllningstelegram till DDR:s diktator Honecker – fem veckor innan muren föll.

Först EFTER att muren fallit ändrade partiet sitt namn, och strök ordet kommunist – efter en lång debatt. En detaljerad genomgång av partiets historia finns i den förre DN-journalisten Staffan Skotts bok ”Liken i garderoberna lever än”.

Alla länder som fått en kommunistisk regim har blivit diktaturer, och extremt fattiga – därför att regimen förbjudit privat företagande. Det är det de svenska kommunisternas partiprogram föreskriver.

Ungdomarna i Ung vänster är gangstrar. Men felet är inte helt deras. De har fostrats i ett parti som aldrig erkänt demokratin, utan bekämpat den.

Och det partiet utnyttjar socialdemokraterna som sitt stöd.

Nils-Eric Sandberg är före detta ledarskribent i Dagens Nyheter samt publicist i filosofiska och ekonomiska ämnen.