NOG NU

Politiker måste sluta gorma och börja göra, sluta prata och börja prioritera rätt. Så länge tid och pengar läggs på elcyklar, friår och föräldraveckor i stället för på skydd, är regeringens ilskna fraser bara babbel.
Ledare • Publicerad 27 augusti 2019 • Uppdaterad 28 augusti 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Robert Henriksson/TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) fräste på Twitter strax efter att det blev känt att kvinnan som sköts i Malmö hade avlidit. ”Vilka fega och avskyvärda odjur som ger sig på en nybliven mamma. Nu sätts alla tillgängliga resurser in för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in. De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa”.

Jaha, ännu fler ord, en evig svada från ledande politiker som borde sitta i krismöte och handlingskraftigt ta itu med problemen i stället för att fejka engagemang i medierna.

För fejk är det så länge de ledande partierna lägger våra skattepengar på publikfriande snällismreformer i stället för statens viktigaste uppgifter. Och bluff, båg och babbel är det så länge de inte skyndsamt höjer straffen för grova brott, tar bort mängdrabatter eller gör att även unga kriminella kan dömas – med mera.

Vi har länge vetat att ungdomar används som kurirer för att begå brott eftersom de kommer undan på grund av straffrabatten. Exempelvis är flera av den senaste tidens explosioner beställningsjobb, utförda av yngre, okända av polisen, enligt polisens nationella operativa avdelning, NOA. ”Dels kan man göra det mot någon form av ersättning – ersättning i pengar eller i narkotika. Det andra är att man blir tvingad. Den tredje möjligheten är att man gör det för att kvalificera sig uppåt i den kriminella karriären”.

Sedan 2015 har antalet barn som misstänks för våldsbrott ökat med 40 procent, rapporterade SvD i veckan.

Politikerna måste via lagen skydda både de unga som luras in i kriminalitet och oss som utsätts genom att straffa även yngre. Det pratas om detta, oj, vad det pratas, men när händer något? Tålamodet tryter. Nya brott begås dag efter dag.

Straffen behöver höjas, men även kring detta pratas och utreds det mest. Minimistraffet för våldtäkt borde till exempel kunna höjas, då riksdagen har röstat för det – men regeringen har inte ens tillsatt en utredning.

Dessutom är en del av våra poliser uppenbarligen så tafatta att de inte har kurage att ingripa. I en mycket gripande artikel beskrev Svenska Dagbladets politiska redaktör Tove Lifvendahl hur en 13-åring mobbats under lång tid utan att myndigheterna lyckats få tummen ur och agera effektivt. Inte ens polisen! När pojken och hans kompisar hade picknick tog mobbargänget över både mat och cyklar. När polisen kom gav de ”några förmanade ord”. Tidigare hade poliser uppmanat barnet att ”ducka, böja sig, krypa ihop” när mobbarna angrep.

Samma tafatthet såg vi i helgen när några ynglingar stal och körde sönder funktionsnedsatta Maris permobil i Kristianstad. ”Utan den kommer jag nästan ingenstans! Det som var en 'kul grej' för några ungdomar en liten stund, har förstört min rörelsefrihet och tillvaro.”, skrev hon i en insändare.

Men polisen la redan dagen efter ner ärendet, trots att det både fanns vittnen och sannolikt fingeravtryck. Till tidningen sa man att det inte fanns några misstänkta och ingen ”framgångsfaktor i ärendet”, men att man kan återkomma om det kommer fram fler saker.

Hmm… nog vet den som sett Morden i Midsomer eller NCSI att det faktiskt går hitta bevis - om man anstränger sig, för de kommer inte att komma skuttande in i polisens arbetsrum.

Men visst, poliserna är stressade. I sommar berättade en polis i Jönköping att många i kåren hade semester så man måste prioritera bort bland annat stölder. ”Det kan vara jättefrustrerande för den enskilde, men då ser man det isolerat. Om man tittar på helheten så är det lättare att förstå att det här är den prioritet som vi kan stå upp för”.

Självklart är mord viktigare än stöld av en plånbok, men med tanke på de summor vi betalar i skatt SKA resurserna räcka till båda, och skattebetalande brottsoffer ska inte bemötas med en ”det förstår du väl”-kommentar.

Det behövs helt enkelt fler poliser för att de ska hinna med, och det räcker inte med att vänta in framtida tillskott i budgetar. Löner behöver höjas, polisens identitet måste skyddas bättre så att de kan leva tryggare, och om vi behöver betala för att fler ska utbilda sig bör det göras. Se så, rappa på.

Annat som behövs är att ge vittnen skydd så att de törs berätta vad de har sett. Det har spekulerats om att mordet av mamman i Malmö ha orsakats av att hon vittnat i en rättegång i sin egenskap som läkare. Vi vet inte om det stämmer, men bara misstanken lär få fler att tystna. Hellre leva än gola, liksom. En lösning är att göra det möjligt att vittna anonymt.

Plus: utvisa dem som har begått grova brott, se till att papperslösa lämnar landet, öka kvaliteten i Kriminalvården, skärp till skolan, ge tullen verktyg för att kunna stoppa vapen och knark, sätt mer press på föräldrar och så vidare.

Jag tvivlar inte på att Johansson är upprörd över det brutala mordet i Malmö – vem är inte det? – men han är inte vem som helst utan Ansvarig Politiker Satt Att Fixa.

Och i stället för att sköta statens kärnuppgifter pysslar politikerna med annat. I Malmö lades 2,5 miljoner på VM i skateboard. Ett nytt friår – en utvecklingstid – kan kosta tio miljarder om året och extra lediga dagar för föräldrar för 5,4 miljarder (minst). Elcykelpremie till de rika kostade för 1 miljard.

Tro inte annat än att det hela hänger ihop. Tro inte annat än att brottslingarna jublar över regeringens brister.

Läs gärna även dessa ledare

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.