Obs! Man får inte jobb via lotteri...

Ledare Artikeln publicerades

Kommunens vilja att sysselsätta unga ger dessa en märklig bild av hur det är att vara vuxen.

Sommarjobb kan vara ett utmärkt sätt att få en inblick i arbetslivet. Eller så kan de vara helt förödande för barnens uppfattning om arbete.

De flesta svenska kommuner erbjuder ungdomar jobb. I Bromölla finns i år till exempel 100 jobb att söka för 16-17-åringar. En av de roller som erbjuds är att vara ”ambassadör”, det vill säga en person som exempelvis besöker badplatsen för att lotsa turister rätt.

Gå på stranden och snacka med folk, alltså. Onekligen ett drömjobb för den som vill slappa bort några sommarveckor och dessutom få betalt för det. Ett mardrömsjobb för samhället att sedan få dessa unga att förstå att i det riktiga arbetslivet får man inte lön för att mingla i flip-flops. För att få ersättning den 25:e måste man dessvärre kanske studera, sannolikt sitta på kontor eller kuta runt i foppatofflor i sjukvården.

    Dessutom lottas inte jobben ut. Att många kommuner har infört den fiffiga regeln att de unga får de roller som lotten visar borde ge arbetsmarknadsministern stora skälvan. Den som uppfostrats i arbetsmarknadskunskap av kommunens rättvisebyråkrater kommer att bli mycket besvikna när det väl gäller.

    Få i vuxenvärlden får ju jobb via lotteri. Där räknas utbildning, erfarenhet, närverk, ambition, talang, intelligens, vänlighet. Där ansöker man, går på intervju och biter sedan sönder naglarna i väntan på besked.

    Idealet är att företagen mår så gott att de vill anställa unga i riktiga jobb, för när någon känner att hens insats är meningsfull följer självkänsla, motivation och glädje.

    Att skickas ut på badstränderna i ett kommunalt stödjippo är däremot att säga åt de unga att de inte klarar mer. Det gör de!