Om DN vill ha presstöd får de skärpa sig

40 miljoner av skattebetalarnas pengar kan snart gå till Dagens Nyheter varje år. Ska staten verkligen sponsra en sådan tidning?
Ledare • Publicerad 29 augusti 2019 • Uppdaterad 4 september 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Flera tidningar närmar sig gränsen för presstöd, det vill säga att man har 30 procents hushållstäckning. En av de är jätten Dagens Nyheter som kan få en ansenlig summa. Men är tidningen värd den?

På onsdagen riktade tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) hård kritik mot tidningens ledarsida: ”DN lägger sig på samma nivå som Fria Tider och Flashback”, skrev han med anledning av att Amanda Sokolnicki hade kallat honom diktaturkramare, och menat att han svikit sina liberala värderingar genom sin flytt till Förenade Arabemiraten. Detta som ett slags desperat mothugg mot att Littorin hade kritiserat statens förmåga att upprätthålla samhällskontraktet (28/8).

Men om hon hade kollat hade hon funnit att han flyttat för att arbeta med arbetsmarknadsreformer för bland andra Världsbanken; exempelvis med att ta fram nya antidiskrimineringsregler i Saudiarabien. Är det att krama en diktatur?

Littorin antydde att Sokolnicki genom att attackera hans adress försökte fly den viktiga sakfrågan om klassklyftor och brottslighet. ”Det hade varit klädsamt av Sokolnicki att ta en diskussion om sakfrågan, och därtill prata med mig innan hon tar heder och ära av mig.” Han fortsatte: ”DN borde ta ett större ansvar för debattklimatet, annars är det snart bara foliehattar kvar.”

Jag kommer att tänka på en reklamfilm för DN i vilken ett troll talar om att ”nättroll är inte riktiga troll; riktiga troll står för sina åsikter och tror på respektfull debatt”. Bra så, samtalen i sociala medier bör föras respektfullt, med fakta som grund och med fokus på sak.

Men är DN:s journalister sådana ”riktiga troll”?

I augusti attackerades den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson. ”I dagens ledare beskylls jag mfl moderater för att i praktiken vara landsförrädare och gå Rysslands ärenden”, skrev han i ett svar, och menade att texten ”går långt över anständighetens gräns” (13/8).

Han hade kritiserats för att att ha delat artiklar från sajten Nyheter idag, vilket gav DN skäl att kalla Ericson ”nyttig idiot”, liksom att mena både att han "omedvetet springer Putins ärenden” och "försvarat sajten som trovärdig nyhetskälla".

Jojo, stora ord utan grund eller research. ”Det mesta av det jag delar är sådana artiklar där jag själv blir omskriven eller citerad, och jag lägger alltid upp sådana artiklar på min hemsida i pressarkivet”, skrev Ericson och påpekade att både Socialdemokraterna och LO har annonserat i tidningen samt att artiklar även citerats av både Aftonbladet och Expressen.

I åratal har Dagens Nyheter på ledarplats talat illa om dem som har varnat för alltför omfattande migration och integrationsproblem. I en ledare från augusti 2015 skrev Peter Wolodarski nedsättande om ”flyktingspöket” och ”migrationsfeber”. Han vände sig emot att invandrare beskrivs som en belastning och kopplas samman med kriminalitet, utanförskap och fallande skolresultat. ”Vi kan inte hantera detta, får vi höra. Volymerna är så massiva att de sköljer över Sverige” (30/8)

Men nu har vi svaret, att antalet migranter tyvärr har inneburit en belastning; ingen kan blunda för det – särskilt inte efter Uppdrag Gransknings inslag i veckan. Men trots skriken på hjälp från Filipstad och andra kommuner fortsätter DN sin linje. Nyligen skrev Sofia Nerbrand: ”Vår världsdel, med skyhögt välstånd, trygghet och en halv miljard invånare, kan ta emot fler än den gör i dag.” Hon kallade den som inte håller med för oempatiska och världsfrånvända om de inte såg offren (23/3).

Kalla det en slags världsfrånvänd idealism, skattebetalarfientlig socialism eller bara naivt poserande – hennes inställning skapar oavsett enorma problem. DN sprider en politisk linje som leder till höga kostnader för oss andra.

Att tidningen ska få presstöd känns som en felprioritering i en tid när så många budgetar lyser rött. Särskilt när tidningen svartmålar alla som kritiserar orsaken till detta.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.