GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Om du inte gillar mina principer har jag flera

Den enda konstanten hos Socialdemokraterna tycks vara att brännmärka dem som konkurrerar med S om makten: är de inte rasister så är de åtminstone ett hot mot demokratin. Ja, i alla fall fram till att S själva bytt åsikt.
Ledare • Publicerad 3 augusti 2022
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).Foto: Marko Säävälä/TT

Om vi vill att allt ska förbli vid det gamla, så måste vi ändra på alltihop säger den fattige men anrike adelsmannen Tancredi i Giuseppe Tomasi di Lampedusas roman Leoparden som skildrar Sicilien vid tiden för Italiens enande.

Om makt och privilegier ska bestå trots nya tider gäller det, inser cynikern, att hänga med i svängarna.

Sedan demokratins införande har ett parti framför andra styrt Sverige: Socialdemokraterna. Redan Tage Erlander oroade sig över att Socialdemokraterna i huvudsak hade uppnått allt den begärt makten för att genomföra. Vad skulle man göra sen? Förutom att demonstrera mot sig själv på första maj?

Frågan är om inte svaret kort och gott blev att förvalta partiföreträdarnas platser vid taburetterna.

I början av sommaren var integrationsminister Anders Ygeman (S) i Danmark och besökte Mjølnerparken, ett område i Köpenhamn som finns med på den så kallade ”ghettolistan” där drygt 80 procent av de boende klassas som ”ickevästliga”.

Det tycker de danska politikerna är en för hög andel och för att komma till rätta med det genomför danska myndigheter rivningar, renoveringar och försäljningar av allmännyttiga bostäder i Mjølnerparken och liknande områden.

”Detta är mina socialdemokratiska principer. Om du inte gillar dem har jag flera, för att travestera Groucho Marx.”
Anders Gustafsson

Och minister Ygeman har tydligen tagit med sig en och annan idé hem från Danmark och talar uppskattande om danskarnas ”arbete med att inte ’fylla på’ utsatta områden med människor som saknar egen försörjning”. I veckan öppnade han för att införa ett kriterium i klassificeringen av utsatta områden som handlar om hur stor andel människor med utländsk bakgrund som bor där.

”Jag tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung”, sa Ygeman till DN (den 1 augusti).

Från att ledande socialdemokratiska ministrar ansett att språkkrav för medborgarskap var ”en magnet för främlingsfientliga”, att polisen har viktigare saker för sig än inre utlänningskontroller till att ”mitt Europa bygger inga murar” öppnar Ygeman nu alltså för att kategorisera medborgarna utifrån ursprung och begränsa deras rättigheter utifrån det.

Att ändra åsikt i en enskild fråga behöver inte vara fel. Men att göra det gång, på gång, på gång är misstänksamt. För det är inte bara på migrations- och integrationsområdet som S har gjort helt om.

Ett svenskt Nato-medlemskap var fram till alldeles nyligen ”destabiliserande” och otänkbart. De som krävde att försvaret skulle få två procent av BNP ägnade sig åt ”sifferbingo” – fram till i våras. De som har velat se mer kärnkraft har varit ”pratkvarnar” och ”tomma tunnor som skramlar mest” fram till alldeles nyligen då regeringen gav Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över vad som behövs för att vi ska kunna få framtida kärnkraft.

Och trots vallöften om att försvara anställningsskyddet och öka beskattningen av de rika gjorde S precis tvärtom efter januariavtalet med Liberalerna och Centerpartiet.

Den enda konstanten tycks vara att brännmärka dem som konkurrerar med S om makten: är de inte rasister så är de åtminstone ett hot mot demokratin. Ja, i alla fall fram till att S själva bytt åsikt.

Om vi vill att allt ska förbli vid det gamla, så måste vi ändra på alltihop; ”om vi i S ska fortsätta sitta vi köttgrytorna gäller det att vända kappan efter vinden”. Detta är mina socialdemokratiska principer. Om du inte gillar dem har jag flera, för att travestera Groucho Marx.

Anders GustafssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.