Osmakligt att han får skadestånd
Sommaren 2018 blev två personer brutalt överkörda av en bil i Kristianstad . ”Alla börjar skrika av rädsla, det kändes verkligen som en terroristattack, det var panik. Sen kom han en gång till”, berättade den påkörde mannen Erik Ljungdahl på rättegången. ”Jag minns bara att jag rullade rundor väldigt länge. Att jag sen ställer mig upp, sjukt nog. Då kommer en annan kompis och hjälper mig. Sedan kör detta monstret över mig en gång till.”
Ljungdahl fick frakturer på käkben, näsben, ländkota och tarmben och låg på CSK under två veckor. Bildäcken brände sönder hans hud och det dröjde åtta veckor innan han kunde äta igen, eftersom han fått tänderna fastlimmade.
Två bröder åtalades för dådet – en 25-åring är för att ha försökt döda och en 23-åring för att han förmått sin storebror att begå brottet. Tingsrätten dömde i april 25-åringen till 11 år och två månader i fängelse och utvisning, men hovrätten över Skåne och Blekinge ansåg att det var svårt att bevisa om det verkligen var han som hade kört bilen och friade honom kvickt i juli.
De två misstänkta bröderna lämnade nämligen vitt skilda historier och ändrat sig flera gånger. Den ene erkände först att han hade kört bilen, men drog sedan tillbaka det. Den friades försvarare, Leif Silbersky menade att ”det fanns ett flertal olika alternativ till vem som kunde ha kört bilen i samband med påkörningen”.
Sorgligt nog tycktes de som sett vad som hände plötsligt ha blivit oseende. Det konstaterades i domen att flertalet vittnen uppvisade rädsla, och att ”det finns anledning att tro att flera av dem inte berättat hela sanningen”.
Ljungdahl valde i augusti att överklaga på egen hand men högsta domstolen nekade i september.
”Det är sjukt att man inte får rättvisa”, sa han efter beslutet.
Det är lätt att hålla med. Helt sjukt.
Ljungdahl skulle enligt tingsrättens dom få cirka 180 000 kronor i skadestånd och kvinnan cirka 130 000. Men även detta ändrades i hovrätten.
De påkörda fick alltså inte en krona i skadestånd. Inte heller fick Ljungdahl någon respektfull hjälp från samhället. Familjen som vårdat honom nekades närståendepenning. Ljungdahl fick viss ersättning från Trafikskadeföreningen, men nekades delvis sjukpenning från Försäkringskassan. Han fick ersättning därifrån efter operation av sin brutna arm, men fick ingenting under den tolv dagar långa rättegången.
Mannen som suttit häktad kan dock snart casha in.
”Eftersom mannen varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet bestäms ersättningen till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövande av motsvarande längd.”
Rättssamhället fungerar ibland på ett märkligt sätt, och visst måste man respektera att folk inte ska dömas om det inte finns bevis. Men berättelsen om de rädda vittnena påminner än en gång om vikten av att se över hur vittneshantering fungerar. Öppna för anonyma vittnesmål, värdera tidiga berättelser högre och stärk skyddet.
Brottslingar ska skaka galler. Hederligt folk ska kunna lita på det.
.
.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.