Otäckt att SSU samarbetar med Lenins fan club

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Gregor Fischer

I torsdags arrangerades ännu ett möte i Kristianstad av SSU, ABF, Ung Vänster och – hör och häpna – Revolutionär Kommunistisk Ungdom! Trots omfattande kritik fortsätter ett regeringspartis ungdomsförbund att ordna träffar ihop med RKU. Trots att RKU gång på gång visat brist på respekt för demokrati fortsätter SSU att synas ihop med dem. Hur länge ska vansinnet få fortsätta?

RKU förespråkar en socialistisk revolution, där de revolutionära krafterna inte bör backa inför väpnad kamp (Wikipedia). De kallar det på sin hemsida för ”utomparlamentariska uttryck”, men alla vet förstås vad det betyder.

En ledamot i centralstyrelsen skrev i Nyheter24 i mars i år: ”Vi anser att det faktiskt är arbetarklassens fulla rätt att med våld (om det är nödvändigt) ta makten över produktionsmedlen i samhället, och därmed vända klassamhället på ända och göra slut på det våld som i dag fungerar systembevarande” (3/3).

Fredrik Nordin, ordförande för RKU i Sundsvall menade nyligen: ”Vi vill använda så lite våld som möjligt men vi har inga illusioner om att en revolution skulle kunna vara helt oblodig (Sundsvalls tidning 29/2).

  På bild intill artikeln syns två till synes käcka tonåringar. Men även om företrädarna för RKU inte ser lika våldsamma ut som Soldiers of Odin är de våldsamma i sin ideologi. Om du och jag inte lyder kan vi bestraffas.

  För vad? RKU är emot kapitalism, så att driva företag ses alltså som en våldshandling som de har rätt att försvara sig emot. Att fredliga människor frivilligt handlar med varandra, byter tjänster och arbetstimmar mot pengar, anses vara så förkastligt att man kan ta till vapen för att förhindra det.

  Välkommen till vänsterns aggressiva värld. Vill vi leva där? Vem ska få jobb om företagen skräms till passivitet? Hur ska vi överleva?

  2004 slutade staten tack och lov ge bidrag till föreningen via Ungdomsstyrelsen (nuvarande MUCF) eftersom det ”finns formuleringar i RKU:s politiska plattform som är tveksamma i förhållande till framförallt principen om folkstyre och rösträtt”. Men ABF har fortfarande samröre – om än på nivån att man trycker affischer, sägs det.

  RKU och SSU har ordnat möten ihop här i Kristianstad förut, i september och november –  också då med ABF:s logga. I mars ville SSU i Kristianstad ordna ett torgmöte med RKU som skulle hållas under den internationella kvinnodagen, men mötet ställdes in. ”Vi vill inte ha samröre med RKU”, sa Mårten Eismark, pressekreterare för SSU, då (Expressen 5/3). Men en dryg månad senare är det dags igen.

  Erik Sigurdsson som är ordförande för RKU här i Kristianstad har Lenin som profilbild på sin Facebook-sida. Lenin, som var Sovjetunionens ledare 1917-24 ska ha sagt: ”Om vi inte använder oss av terror och avrättningar på stället kommer vi ingenstans. Det är bättre att hundra oskyldiga dödas än att en enda skyldig undkommer”. Han räknas som nummer fem på en lista av världens värsta mördare; en man som tog livet av 4 017 000 personer (Per Ahlmark, ”Det öppna såret”). Honom har Sigurdsson som idol. Fräscht.

  RKU har kallat den kritik som riktats mot organisationen på sistone för ”antikommunistisk hets”. Jag lär väl bli anklagad för detta nu, men i en demokrati argumenterar olika sidor mot varandra. Att kalla kritik för ”hets” blir en smula patetiskt – särskilt med tanke på att man själv utan att tveka trampar på andra människor för att få igenom sin egen vilja.

  Jag försvarar vårt demokratiska samhälle med respekt för enskilda. Om jag därmed är hetsare, då lovar jag att fortsätta vara det.

  Läs även:

  Rasmus Törnblom: SSU måste ta avstånd från våldsvänstern (debattartikel från MUF)

  Nils-Eric Sandberg: Diktaturens beundrare

  Carolin Dahlman: Klasskamper stoppar människor

  Carolin Dahlman: Stenkastning är inte okej i en demokrati

  Carolins videokommentar