Annons

Sofia Nerbrand: Partiet Nyans saknar vett och sans

Ett parti som bygger på muslimsk identitet hör inte hemma i Sverige.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 september 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel delar ut valmaterial i Rosengård i Malmö.
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel delar ut valmaterial i Rosengård i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Partiet Nyans saknar viktiga nyanser. Det vill förbjuda koranbränning och göra det straffbart att avbilda profeten Muhammed. Nyans önskar också riva Lars Vilks livsverk Nimis, som de ser som en ”symbol för islamofobi”. Alltså respekterar det inte den grundläggande och grundlagsstadgade rätten till yttrandefrihet.

Vidare driver det kravet att kvinnor ska bada på separata tider på kommunala badhus och att arbete mot hedersförtryck inte ska finansieras med offentliga bidrag. Partiet Nyans hyser alltså inte heller respekt för jämställdhet.

Annons

Dessutom har Nyans varit delaktigt i att sprida konspirationsteorin att svenska myndigheter tvångsomhändertar muslimska barn. Dessa falska anklagelser har även spridits på sociala medier av stora avsändare i Mellanöstern och fått stor spridning i den arabisktalande befolkningen i Sverige. Detta skapar en farlig misstro mot socialtjänsten och dess personal. Men kanske ännu allvarligare är att det sår split i samhället, vilket ligger i främmande makts intresse.

Partiet Nyans har bland annat stor beröringsyta med Turkiet – och är starkt kritiskt till Mellanösterns enda demokrati: Israel.

”Partiet Nyans politik utgår också ifrån ett grupptänkande som det inte kan komma något gott ur.”

På partiets program står det också att ”Barn som tillhör annan kultur eller religion skall garanteras en uppfostran i enlighet med hens ursprungliga kultur och religion hos det placerade familjehemmet för att förebygga eventuell assimilering”.

Det skulle betyda att man gör skillnad på barn och barn, utifrån deras etnicitet och tro. Denna typ av parallellsamhällen bör inte stat och kommun bidra till på något vis. Omhändertas minderåriga på grund av att deras situation hemma är så dålig att detta är nödvändigt behöver de få en trygg miljö. Punkt.

Varför är Nyans något att bry sig om? Partiet fick knappt 30 000 röster i riksdagsvalet förrförra söndagen och lyckades inte ta sig in i någon kommunfullmäktigeförsamling.

Jo, för att partiet nästan tog mandat i Malmö eftersom det fick stöd av närmare 30 procent i Rosengård. I Gamlegården i Kristianstad fick de cirka 10 procent i kommunalvalet, vilket avviker kraftigt från stadens övriga valdistrikt.

Fortsätter Nyans att piska upp på ilska mot det svenska samhället, mobilisera olika etniciteter och utländska intressesfärer så ökar det polariseringen. Vi såg stenkastande huliganer ge sig på poliser i våras när Rasmus Paludan demonstrerade.

Partiet Nyans politik utgår också ifrån ett grupptänkande som det inte kan komma något gott ur. Särskilt inte när idégodset står i direkt motsatsställning till ett pluralistiskt, sekulärt och liberalt Sverige.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet/Norra Skåne. Följ henne på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons