unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Carolin Dahlman: Pascalidou och Ullenhag hade fel - invandringen är svindyr

Tongivande debattörer och politiker hävdade gång på gång att det var lönsamt att ta emot flyktingar. Men de önskedrömde eller ljög. Kostnaderna är enorma och det tär på välfärden. Nu förstår nog de flesta att det är så, även om C fortsätter leva i villfarelse.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

Invandringen kommer att kosta till en början men långsiktigt vara en fördel för vårt land – "det vet alla" – påstod Alexandra Pascalidou tvärsäkert i Nyhetspanelen i TV4 i oktober 2015. Hon menade att Tyskland tog emot många flyktingar för att man behövde personer som arbetade och betalade pensioner framöver.

Liknande tongångar hördes då från Erik Ullenhag (L). "Ett rikt land som Sverige ska inte ställa flyktingmottagning mot äldreomsorg", sa han i valduellen i TV4 2014, och menade att Jimmie Åkesson (SD) borde tacka alla som kommit till vårt land och bär upp hemtjänsten och äldreomsorgen.

Ullenhag såg invandrare som en tillgång och berättade att sysselsättningsgraden bland utrikesfödda hade ökat. Någon statistik redovisades inte dock. Detta var de optimistiska tongångarnas tid.

I linje med det berättade SVT 2013 apropå en OECD-rapport att Invandring var ”en plusaffär för samhället". "Det regnar kompetens över Sverige", sa man 2015. "Invandringen ger Sverige 65 extra skattemiljarder varje år", skrev Veckans Affärer samma år apropå en rapport från Arena Idé.

Även om 8 av 10 kommuner redan 2013 ville säga nej till fler flyktingar för att det var dyrt och svårt att ordna bostäder och skolor, ville flera av oss visa empati och optimism.

Sedan dess har dock många insett att det inte går att föda befolkningen med goda intentioner.

Men Centerpartiet kör på som förr.

Partiets vikarierande ekonomiskpolitiske talesperson Rickard Nordin menade i en intervju i Dagens Industri i veckan att ekonomin inte ska vara avgörande för hur många som kan migrera till Sverige, utan ramarna ska styras av asylrätten. Det hela skulle fungera "om de ekonomiska systemen förändras", bland annat genom att folk ska kvalificera sig in i välfärdssystemen.

Tanken är rimlig med tanke på att man idag kan leva hyfsat på barnbidrag, flerbarnstillägg, ekonomiskt bistånd och så vidare utan att ha jobbat en dag, men vill C att de som inte kvalificerat sig lämnas vind för våg eller ska de ändå få hyran betald av Socialtjänsten? Ska sjukhusen säga stopp för dem som har en svår förlossning och inte kvalificerat sig än? I teorin kan upplägget låta rationellt, men ett samhälle mår inte bra av alltför stora skillnader. Högern har dessutom försökt ändra i de ekonomiska systemen i decennier utan att lyckas mer än på marginalen...

Nordin verkade intresserad av att kopiera Kanadas migrationspolitik, då den "skulle innebära mycket arbetskraft som vi är i behov av för morgondagens välfärd”. Men då Kanada har tydlig planering, kvoter och selektion medan Nordin själv inte ville ha volymmål alls verkar han faktiskt inte veta vad han pratar om.

Det hela blir helt enkelt väldigt orealistiskt och oseriöst. C är ett parti med makt och borde år 2020 ha vett nog att prata om verkligheten.

Arbetslösheten bland utrikes födda var i maj 16,8 procent, en ökning med 2,0 procentenheter på ett år. Det är betydligt högre än bland inrikes födda, inte minst på grund av låg utbildningsnivå hos många nyanlända.

I april flaggade Entreprenörskapsforum för att en majoritet utrikes födda aldrig blir självförsörjande. I snitt tar det 12–13 år innan 50 procent har uppnått självförsörjning.

2018 konstaterade nationalekonomen Joakim Ruist att en genomsnittlig flykting utgör en årlig statsfinansiell kostnad om 74 000 kronor, närmare 3 miljoner kronor under sin livstid.

Pascalidou, Ullenhag och Nordin mår säkert gott av att vara positiva och välkomnande – sannolikt belönas de med klappar på ryggen och handhjärtan – men de får nog tyvärr få betala sin pension och hemtjänst själva framöver. Och många andras.

.

.

Läs gärna också:

Ledare: Minska invandringen - och flumpartiernas inflytande

Ledare: Bra Joakim Ruist - stå på dig

Ledare: Invandringen är dyrare än den verkar