GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Patrik Oksanen: Hockeysverige får inte lägga sig mot CCCP

När hela den europeiska säkerhetsordningen nu står på spel ska inte Svenska ishockeyförbundet rycka på axlarna åt Rysslands diktaturfasoner.
Patrik OksanenSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 31 december 2021
Patrik Oksanen
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Ryska hockeylaget spelar nu med Sovjetdiktaturens tröjor. Det är oacceptabelt att deras svenska motspelare inte reagerar.
Ryska hockeylaget spelar nu med Sovjetdiktaturens tröjor. Det är oacceptabelt att deras svenska motspelare inte reagerar.Foto: Hockey Federation of Russia

Föreställ er att Tyskland drömmer om sitt gamla svunna imperium. Den tyska förbundskanslern har kallat Tredje rikets genomklappning i april 1945 för den största geopolitiska katastrofen under förra århundradet. Tredje riket-nostalgin har odlats under många år; underförstått att Tyskland behöver få tillbaka sitt imperium och en inflytelsesfär på grannländernas bekostnad.

Sedan ett par år tillbaka har Tyskland illegalt annekterat Gdansk, eller Danzig som tyskarna säger om den gamla tyska staden. Tyska armén har dessutom gått in i västra delen av Polen där man låtsas att det pågår ett polskt inbördeskrig.

Samtidigt som Tyskland har mobiliserat omkring 100 000 man, med kapacitet att nå 175 000 i januari, så bjuder landet in till en fotbollsturnering med en handfull lag, däribland Sverige. Eftersom Tyskland också firar ett jubileum kring fotbollsförbundet kommer det tyska laget ut i matchställen från Berlin-olympiaden 1936 – med svastikan på.

Det svenska fotbollslandslaget går ut och spelar matchen och Fotbollssverige rycker på axlarna. Lite Tredje riket-nostalgi är väl inte så farligt? Hitler gillar fotboll och förbundsfolket är trevliga.

Otänkbart, eller hur?

Men byt ut Tyskland mot Ryssland, Tredje riket mot Sovjetunionen, Polen mot Ukraina och fotboll mot ishockey så är det just vad som skedde helgen före jul.

Tre Kronor mötte Ryssland, som spelade i Sovjetdiktaturens CCCP-tröjor. Det var under Sovjettiden som Ukrainas första självständighet slogs ned och Holodomor, Stalins organiserade massvält, kostade omkring 3,5 miljoner ukrainare livet. Det var Sovjetunionen som tillsammans med Nazityskland skrev på Molotov-Ribbentroppaktens hemliga tilläggsprotokoll, det som blev startskottet till andra världskriget. Det var Sovjetunionen som ockuperade de baltiska länderna under ett halvsekel och utförde massdeportationer och avrättningar.

”När Ryska hockeyförbundet, med 75-årsfirande som ursäkt, ville spela med diktaturens CCCP-tröjor så ryckte internationella hockeyförbundet på axlarna och inte heller det nationella hockeyförbundet sade ifrån.”

Men när Ryska hockeyförbundet, med 75-årsfirande som ursäkt, ville spela med diktaturens CCCP-tröjor så ryckte internationella hockeyförbundet på axlarna och inte heller det nationella hockeyförbundet sade ifrån.

Samtidigt protesterade Ryssland högljutt i somras över att Ukrainas fotbollslag hade ”Slava Ukraiini” (Ära åt Ukraina) på sina dräkter. Hockeyfamiljen däremot sväljer att hela ryska matchdräkten är propaganda som går ut på att grannländerna inte har rätt till sin självständighet. Helt i linje med det budskap som Ryssland nu kör gentemot väst.

De ryska kraven på ”säkerhetsgarantier” är ingenting annat än ett försök att återställa Imperiet. Då pratar vi inte om hockeyimperiet med CCCP på tröjorna, utan om det faktiska imperiet Sovjetiska socialistiska republikernas union, eller Sovjetunionen som vi säger i vardagligt tal.

Kraven på säkerhetsgarantier skulle inte bara förbjuda nya Natomedlemmar utan också sätta stopp för att Sverige skulle få öva militärt med våra grannländer och USA. Vår säkerhet skulle vara underminerad genom att vår försvarsposition skulle försämras kraftigt. Hela vår idé är att samarbeta med andra. Alltså helt oacceptabelt, vilket försvarsminister Peter Hultqvist (S) har kallat det.

Putins politiska projekt är sedan länge tydligt: att återställa imperiets makt och inflytande. För att göra det måste den europeiska säkerhetsordningen skrivas om. Ukraina är, enligt Ryssland, inte fritt att få utvecklas som de själva vill. Med sina hot om att utvidga kriget mot Ukraina försöker Putin skicka signalen att de regler som hittills har gällt är skrotade. Ryssland ska inte heller vara bundet av överenskommelser som säkrar gränser och respekterar inte andra länders rätt själva söka sin säkerhetslösning.

Även om Putin skulle välja att inte trappa upp kriget mot Ukraina här och nu är det mer en fråga om när, var och hur nästa skapade kris kommer. För den kommer förr eller senare. Det finns all anledning att var ytterst bekymrad över säkerhetsläget i Europa under 2022.

”Det finns all anledning att var ytterst bekymrad över säkerhetsläget i Europa under 2022.”

Ett demokratiskt och västerländskt Ukraina som får ordning på korruption och ekonomi är i Putins värld ett fruktansvärt hot mot det egna styret, eftersom det skulle ge det ryska folket hopp om en bättre framtid. De förhoppningarna försöker Putin krossa, både genom att förstöra Ukraina och öka repressionen på hemmaplan.

Häromdagen dömdes den ryske historiken Jurij Dmitrijev till 15 års fängelse för att ha kartlagt Stalins offer. Dessutom förbjöds Rysslands äldsta människorättsorganisation, Memorial, bland annat för att den ägnat sig åt att granska terrorn under Stalintiden. Ju oroligare Putin blir över sin egen maktställning desto hårdare kommer det ryska folket att förtryckas.

Det är i det här storpolitiska spelet som hockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark och förbundskapten Johan Garpenlöv pantsätter de Tre Kronorna som om de var med i en gammal pilsnerfilm.

Hockey är Putins favoritsport, men också ett område för ryskt inflytelsearbete. Finland har ett lag i ryska KHL-ligan, Sverige var snubblande nära att få ett. I turneringen i Moskva var 11 av Tre Kronors spelare hämtade från ryska lag.

Det ryska hockeyförbundet domineras av oligarker som står Putin nära. Till exempel är Roman Rotenberg – brorson till den sanktionslistade Arkadij Rotenberg – general manager och vice ordförande i förbundet. Och trots att Ryssland är avstängt från internationella mästerskap på grund av omfattande fusk beslutade internationella hockeyförbundet att Ryssland skulle få arrangera VM 2023. Gaspengarnas avtryck är tydliga.

I Sverige har reaktionerna på hockeyns politiska övertramp varit frånvarande. I Finland har den ledande svenskspråkiga dagstidningens sportchef Filip Saxén däremot kallat det för osmakligt och omnämnt internationella hockeyförbundet som en organisation som ”fullständigt sakna politiskt kurage” (Hufvudstadsbladet 21/12).

”I Hockeysverige måste händelsen leda till kraftig självrannsakan.”

I Hockeysverige måste händelsen leda till kraftig självrannsakan. Riksidrottsförbundet bör också träda in och markera att det finns en gräns för hur naivt statligt finansierad verksamhet får bli i orostid. Ytterst bör regeringen överväga att slopa skattepengar till ishockeyn om förbundet fortsätter spela diktaturer i händerna.

Hur gick det i matcherna då? CCCP slog Tre Kronor, men förlorade mot Finland. Se där ett ödets symboliska ironi för många finska segrar under en vinter för 82 år sedan.

Patrik Oksanen är fristående kolumnist på ledarsidan, senior fellow på tankesmedjan Fri värld samt ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Läs mer av Patrik Oksanen:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.