Annons

Theodor Coppen: Polisen ska inte lura dig att bli kriminell

Brottsprovokation är inget vi ska ha i Sverige.
Theodor Coppen
Gästkrönika • Publicerad måndag 16:30 • Uppdaterad måndag 20:42
Theodor Coppen
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Sommartalare. Jimmie Åkesson (SD) i lördags.
Sommartalare. Jimmie Åkesson (SD) i lördags.Foto: Johan Nilsson/TT

I sitt sommartal i lördags slog Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fast att det är dags för polisen att börja med brottsprovokation. Givet att temperaturen inte översteg 20 grader var det knappast värmeslag hos Jimmie Åkesson som låg bakom förslaget, men det bör få anhängare av rättssäkerhet att få gåshud av obehag

Ordet brottsprovokation bär på ett kallhamrat budskap: polisen bör få agera för att driva fram brott. Till exempel genom att plantera vapenattrapper för att gillra fällor för gängkriminella. Eller genom att utge sig för att vara barn i syfte att avslöja potentiella pedofiler. Argumentet är enkelt: med brottsprovokation kommer fler fula fiskar fångas. Och det blir ett säkrare samhälle för alla.

Annons

Men är det verkligen så?

I dag är det olagligt för polisen att lura dig, eller någon annan, till att begå ett brott. På goda grunder. Åkessons förslag riskerar att rasera rättssäkerheten när polisen uppsöker människor för att få dem att begå brott. Därtill skulle det skada tilliten mellan medborgarna och den som ska skydda dem: Polisen. I tider där tilliten redan naggas av bland annat visitationszoner och utanförskapsområden, är det avgörande att folk kan lita på de rättsvårdande myndigheterna.

”Åkessons förslag riskerar att rasera rättssäkerheten.”

Att ge polisen i uppdrag att locka människor att utföra brottsliga handlingar är att be om ett samhälle där många känner misstänksamhet mot just polisen.

Till syvende och sist handlar det om vad som är etiskt och moraliskt acceptabelt. Vårt rättssystem vilar på att vi alla agerar av egen fri vilja – och bär ansvar för våra handlingar. Det rimmar illa med ett system där polisen får försöka få dig att begå brott.

Tyvärr har redan regeringen tillsatt en utredning för att möjliggöra brottsprovokation i fler fall. Även om brottsprovokation skulle bryta ny mark i svensk brottsbekämpning skulle det också förskjuta gränserna för den rättsstat vi känner i dag. Dagens polisiära verksamhet har redan utvidgat synen för vad som är acceptabelt och i hur stor utsträckning vi kan göra avsteg från rätten till personlig integritet. Kraftigt höjda straff, visitationszoner och snart även anonyma vittnen.

Den senaste tiden har den svenska samhällskroppen fått en hel del nya doser av brottsbekämpande åtgärder. Regeringen borde åtminstone vänta och se om medicinen verkar innan den provar på att injicera patienten med nya påfund.

Theodor Coppen är liberal skribent och juridikstuderande.

Annons
Annons
Annons
Annons