Polishatarna spottar på oss

Den som kallar alla poliser för svin och attackerar våra män och kvinnor i uniform går till attack mot oss alla, mot vår demokrati. Att stoltsera med sin avsky för poliskåren är därmed bara korkat.
Ledare • Publicerad 9 juni 2020 • Uppdaterad 10 juni 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Häromdagen twittrade sångerskan Zara Larsson "ACAB" – det vill säga "all cops are bastards" (ungefär: alla poliser är svin) – med anledning av George Floyds död vid ett polisingripande. Samma budskap har setts på flera skyltar i de fredliga demonstrationstågen i Sverige.

Alla poliser är svin, alltså? Man går ner i fosterställning och håller hårt i skämskudden. Vi lever ju i en demokrati, där vi röstar fram lagar via valda politiker. Sedan anställer vi poliser som ska se till att dessa lagar följs; detta sker i syfte att skydda oskyldiga och skapa trygghet så att vi kan leva våra liv i frihet.

Är Larssons och demonstranternas lösning att vi inte har poliser alls, eftersom sådana är svin? Ska rånare, mördare och våldtäktsmän få göra som de behagar? Eller tror hon att dom dumma busarna i stället kan hejdas med en hashtag på Twitter eller ett handhjärta?

”Avskaffa polisen” stod det på en skylt, och i USA kräver många nu att polisens resurser dras ner till förmån för sociala insatser som bostäder och utbildning. Även de tycks tro att snällism biter mot själviska rånare och mördare. Vi som bor här i supergenerösa Sverige, som överöser människor med möjligheter och stöd, vet att så inte är fallet. Oavsett skola, försörjningsstöd och skattefinansierad bostad springer vissa runt på gatorna och sprider skräck, snor barns jackor och våldtar kvinnor.

Vem ska skydda oss mot dem om polisen inte är där? Bibliotekarierna och psykologerna eller fritidsgårdspersonalen med popcorn och biljardköer? Jojo, lycka till.

Det finns säkert personer i poliskåren som har fördomar – det har vi alla – men då får de individerna hanteras. Om poliser är svin eller inte beror på vilka vi anställer och hur vi utbildar och kontrollerar. Men det följer inte en radda sviniga egenskaper med uniformen; man tar inte examen i svinkunskap på polishögskolan. ALLA poliser är inte svin.

Sverige har väl snarare den gulligaste av poliskårer, som ger demonstrationstillstånd till ”Black Lives Matter”-marscher trots att det är alldeles uppenbart att folk kommer att trotsa de restriktioner från Folkhälsomyndigheten som vi andra lydigt finner oss i. Poliserna upprepar att de värnar om allas lika värde och yttrandefrihet, de använder sig av dialog, och tillåter demonstrationer trots att de hade kunnat stoppa dem genom att åberopa en paragraf i grundlagen om farsot.

Om någon är ett svin är det den som kastade föremål mot polisen i Göteborg, eller den tjejgrupp som attackerade en polis och pekade ut henne som "en svensk hora". Polisen berättade på Twitter hur hon - iklädd hjälm och skyddsutrustning – fick höra: "Titta hur hon klätt sig som en hora. En blond jävla sminkad svennehora som tror hon kan få vad hon vill".

Jag fattar att kriminella hatar polisen, eftersom snutarna hotar deras tillvaro. Ju bättre polisen är på att skydda oskyldigas liv och egendom, desto mer förbannade blir skurkarna.

Men om de som står upp emot rasism börjar härma det polishatet – om än bara i ord – ökar polariseringen och aggressionen i samhället på ett onödigt sätt.

De ”goda” polishatarna, som Zara Larsson, tycks dessutom ha missat är att de gör samma grava värderingsvurpa när de dömer ALLA poliser som rasisterna gör när de dömer ALLA av en viss hudfärg.

”Blue lives don´t matter” (ungefär: polisers liv räknas inte) stod det på ett plakat i vimlet. Men i mitt idealsamhälle räknas allas liv – oavsett färg.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.