Pressa unga att plugga rätt

Ledare Artikeln publicerades
Eva Östling.
Foto:Marcus Erixson / SvD / TT
Eva Östling.

Det är dyrt för samhället när ungdomar ratar utbildningar som ger jobb, som inom restaurang och hotell. Måste kanske friheten begränsas?

Städa, laga mat, säga hej till gäster. Detta är arbetsuppgifter som finns att utföra men ratas. Hotell och restauranger skriker efter folk, men de unga håller för öronen och allt färre söker gymnasieutbildningar inom restaurang, hotell och turism. Går de hellre arbetslösa? Ja, det verkar så.

”Oron är omfattande; vi har ett stort problem. Vi måste locka flera unga till vår näring”, säger Eva Östling, vd för branschorganisationen Visita. (TV4 18/3) Branschen går strålande och 2014 var ett rekordår, men trots hög ungdomsarbetslöshet satsar få på en karriär som ger jobb.

Läsåret 2014/15 sökte 2 559 personer restaurangprogrammet och 1 427 hotellprogrammet. Vid samma tid var det nära 12 000 som sökte till tv-såpan Paradise Hotel.

  Nog är det märkligt att samhället accepterar att unga väljer bort utbildningar som leder till arbete.

  På samma sätt tycks unga rynka på näsan åt sommarjobb av typen ”plocka jordgubbar”. Enligt en arbetsförmedlare valdes jobben bort för att de inte hade tillräckligt hög status. Man undrar hur sådan selfie-fixerad narcissism kan få fortsätta utan att någon protesterar.

  Arbetslösheten är betydligt högre hos dem som saknar gymnasiekompetens, hela 20,4 procent (Ekonomifakta) och arbetslösheten kostar. De arbetslösa kan få yrkesintroduktionsanställning eller nystartsjobb där Arbetsförmedlingen betalar ersättning till arbetsgivaren –ett slöseri om jobben faktiskt finns.

  Det är i längden ohållbart att alla ska behöva betala priset för att vissa valt att spela tv-spel eller resa i stället för att utbilda sig. Arbetslöshet är dyrt och med ett gemensamt välfärdssamhälle där svenskarna delar på inkomster och utgifter ökar behoven av att ställa krav på de enskilda.

  Om var och en skötte sin egen ekonomi skulle individens frihet vara större, men då den enes slappande blir den andres skattehöjning kan politiker inte tillåta vilka val som helst. För liberalen är det ett dilemma – man vill ju ge utrymme för egna livsval – men om friheten att inte plugga ökar ofriheten för dem som behöver punga ut med ersättningar, måste den begränsas.

  En anledning till att intresset för yrkesprogrammen minskar är enligt gymnasieminister Aida Hadzialic (S) att alliansen tog bort den obligatoriska högskolebehörigheten. (SvD 19/3) Men innan man gjorde det frivilligt för eleverna att läsa teoretiska ämnen var avhoppen mycket höga, vilket heller inte är acceptabelt.

  Ministern vill förbättra utbildningarna, men politikerna måste våga titta på incitamenten och det egna ansvaret. Vad händer om man hoppar av, vilket en fjärdedel gör? Blir man då ytterligare omhuldad – eller tvingas man stå för konsekvenserna?

  Att utländska turister strömmar till Sverige gynnar landet.

  Men alla svenska ungdomar vill alltså inte bidra till att välkomna dem. Det måste bli ett slut på det. Livet är inte alltid ett Paradise hotel, och vuxenvärlden gör de unga en rejäl otjänst genom att lura i dem att så är fallet. Kraven behöver höjas.

  Ledarkommentar i Youtube: