Raketerna mot polisen kan spränga Sverige

I dagarna blev en polispatrull i Kristianstad beskjuten med fyrverkerier. Det är en raketattack av många runtom i landet och för varje attack minskar tilliten till rättssamhället, och för varje ursäktande gest från vänsterpolitik får monstren mer makt.
Ledare • Publicerad 29 december 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Ungdomarna verkar ha satt igång ett inbrottslarm i en kiosk i syfte att lura polisen till Långebrogatan. När patrullen väl var där och poliserna klev ur bilen blev de beskjutna med raketer.

Att unga ger sig på det demokratiska landet Sveriges representanter händer tyvärr gång på gång. Nu i dagarna har poliser blivit beskjutna med raketer i Helsingborg. Förra året sköts det mot oskyldiga i Stenungsund, Uddevalla, Västerås, Tidaholm, Uppsala, Luleå, Göteborg, Stockholm, Kristianstad och Örebro.

När polisförbundet frågade sina medlemmar 2017 svarade 40 procent att de någon gång under de senaste två åren utsatts för hot och våld; av dem hade 26 procent vid något tillfälle blivit angripna med fyrverkerier eller pyroteknik.

Detta är självklart en attack mot oss alla, mot oss som i demokratisk anda stiftar lagar och anställer poliser för att skydda oss. Ungdomarnas beteende kan därför aldrig, aldrig, aldrig ursäktas.

I Trollhättan sköts det med raketer redan 2017 och 2018, och i början av december år tog det verkligen fart med förstörda polisbilar, attacker, raketer och smällare.

Men vissa medier tycks bry sig mer om förövarna än offren. Den 10 december var GT på plats och träffade några av de ungdomar som uppgav att de deltog i oroligheterna och rapporterade tamt att de ”vittnar om trakasserier från polisen och att oroligheterna startats som en motreaktion”. Helt utan motfrågor köpte tidningen deras uttalanden.

De maskerade i Trollhättan fick posera som tuffingar i Aftonbladet och sa till tidningen att de ”behandlas som apor – inte som människor”.

Det fick socialdemokraten Maria Hind Alias att argt skriva ”Fel, ni behandlas inte som apor – apor är urgulliga. Ni är bara vidriga” (Twitter 20/12).

Men för detta fick hon hård kritik.

”Vad dessa unga gör är vidrigt, men ungarna är inte vidriga. Kanske dags för Maria reflekterar över vad hon har för värderingar. I mitt parti så pratar vi inte om människor på det sättet. Vi fördömer handlingar och hittar orsaken till handlingarna. Sedan hittar man lösningar”, skrev Sahro Hashi (S) på Facebook.

Ordförande i SSU Sörmland skrev: ”Det är viktigt att språket vi använder speglar den socialdemokratiska ideologin och samhällssynen. Angriper vi problem med en annan infallsvinkel, så är det lätt att vi hamnar snett och inte heller lyckas komma fram till en vettig lösning på de olika problemen.”

Men så länge socialdemokrater reagerar kraftfullare på en partikompis ordval än på vidrigt våld, och så länge S saknar lösningar som gör skillnad, kommer S att rasa i opinionen och vi andra leva i fara.

Vi måste naturligtvis reagera i paritet med avskyvärda beteenden, allt annat är ett svek. Om de vinner förlorar vi. Om vi inte sätter stopp tutar de och kör. Rakt över oss.

Sannolikt kommer det tiotal unga i Kristianstad som bakom masker besköt hårt arbetande poliser med fyrverkerier att komma undan, för de sprang som fegisar och vem vågar vittna? Dessutom är de säkert för unga för att kunna bestraffas fullt ut. Och så fortsätter det år efter år – förövarna kan bete sig nästan som de vill; vi andra får leva med oron.

Jag är dock optimist; jag är säker på att vi kan vända utvecklingen. Men inte med en undfallande journalistkår och med nuvarande slappregering vid makten.

.

.

Läs gärna mer:

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.