Rattsurfa inte ihjäl dina medmänniskor

Risken med att prata i mobil eller spela spel bakom ratten är inte främst att du kan få böter – utan att du kan döda någon. Hur skulle det kännas?
Ledare • Publicerad 23 september 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

I april körde en kvinna i 25-årsåldern på en cyklist i Åhus, eftersom hon hade sin telefon vid örat och pratade samtidigt som hon körde bil i en högersväng. Cyklisten fick hjärnskakning, blåmärken, sårskador i ansiktet, en tandskada och smärta i ett knä.

Nu står föraren åtalad för brott, för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Hoppas att straffet blir kännbart och att fler ser händelsen och lär sig något, för det finns tydligen egoistiska dårar som inte har folkvett när de kör bil. Enligt 25-åringen hade hon blinkat – men hon erkände faktiskt också att hon hade pratat mitt i svängen så nog finns skuld.

Sedan februari 2018 är det förbjudet att prata i telefon, skicka sms eller surfa när man kör bil. Den som gör så kan få 1 500 kronor i böter på direkten. Enligt Brottsförebyggande rådet fick drygt 9 000 bot för att de brutit mot lagen 2019.

En undersökning från försäkringsbolaget If visade förra året att allt fler spelar spel och annat på mobilen medan de sitter bakom ratten. 30 procent av de som svarade på en undersökning 2019 tog samtal med mobilen i handen, vilket var en ökning från 24 procent sedan 2017 – det vill säga innan lagen trädde i kraft. Allt större andel gps-navigerade (från 23 till 37 procent), sms:ade (från 11 till 23), valde musik (från 0 till 22 ), surfade på nätet (från 4 till 8), spelade spel (från 2 till 3) och såg på film (från 1 till 3).

Min pappa brukade ofta grymta "folk är idioter", vilket kanske var aningen generaliserande och negativt, men vad gäller rattsurfare kan jag hålla med.

Var inte en idiot. Säg åt alla runtomkring dig att idioti kan sluta illa.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.