GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl-Vincent Reimers: Regeringen måste säga ja till ett EU-försvar

Sverige kan inte blunda för att världen har förändrats. EU måste bli en militärmakt att räkna med.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 november 2021
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har duckat för frågan om EU-försvar. Men unionen kan inte sakna militär förmåga när resten av världen ser det som en svaghet.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har duckat för frågan om EU-försvar. Men unionen kan inte sakna militär förmåga när resten av världen ser det som en svaghet.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

EU kan inte bara vara en mjuk makt i en värld där stormakterna sätter agendan. Det var budskapet från EU:s höga representant i utrikesfrågor, spanjoren Josep Borell, som under onsdagen lade ut texten om förslaget till ”strategisk kompass” – en samling förslag för att tydliggöra EU:s geopolitiska roll.

Först på måndag ska förslaget till strategisk kompass presenteras när EU:s utrikes- och försvarsministrar samlas i Bryssel, och i mars 2022 ska det antas slutgiltigt. Josep Borell kunde dock redan nu avslöja några saker. Bland annat vill han se en snabbinsatsstyrka på 5 000 man och att EU tar initiativ till att utveckla flera nya konkreta militära förmågor: nya obemannade marina farkoster, ett framtida luftstridssystem, rymdbaserad markövervakning och en ny stridsvagn.

”Sverige kan inte stirra sig blint på partnerskap med USA som främsta säkerhet.”

Sverige med försvarsminister Peter Hultqvist (S) i spetsen har länge ställt sig skeptisk till utvecklingen av EU i militär riktning, och i stället odlat försvarsindustriella samarbeten med Storbritannien och USA. Den senaste tidens geopolitiska utveckling borde vara ett väckarklocka.

USA:s tillbakadragande från Europa har inte bromsats utan snarare accelererat under president Joe Biden. Lägg därtill Ryssland och Turkiet som gör allt vad man kan för att hävda sina stormaktsintressen på bekostnad av europeiska nationer. Nu senast i form av ett cyniskt spel där flyktingar bussas till den polska gränsen i ett hybridkrig mot EU, sannolikt orkestrerat av Rysslands diktator Vladimir Putin.

I ett sådant läge kan inte Sverige stirra sig blint på partnerskap med USA som främsta säkerhet. Vi måste också samarbeta inom ramen för EU, den självklara organisationen för fred och säkerhet i Europa.

En snabbinsatsstyrka kan ur det avseendet bli en avgörande resurs för EU att hantera kriser, såsom tillbakadragandet från Afghanistan, den pågående krisen vid Polens gräns eller den islamistiska terrorismen i Västafrika. Minst lika viktigt är dock Josep Borells andra förslag: att med gemensamma resurser utveckla nya militära förmågor.

USA finns här som en given förebild för EU genom myndigheten Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Nyligen har EU fått på plats ett första steg mot en sådan struktur genom Europeiska försvarsfonden (EDF), som erbjuder finansiering till utveckling av ny försvarsmateriel. För svenska försvarsföretag som SAAB, som står sig väl i den internationella konkurrensen, erbjuder detta stora möjligheter.

I augusti rapporterade BLT om EDF-projektet Ocean 2020 där just obemannade marina farkoster prövades i Hanöbukten, och där SAAB deltog från svensk sida. Fortsätter vi i Josep Borells anda kan SAAB och andra försvarsföretag fortsätta med sådant deltagande och nyttja de resurser som kommer att anslås till att utveckla nya militära förmågor, inte minst på den marina sidan.

I slutändan krävs dock en politisk omsvängning. Regeringen måste byta fot och säga ja till ett EU-försvar. Det finns ingen återvändo till den gamla världsordningen.

Carl-Vincent Reimers är ledarskribent

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.