Rensa ut gudarna ur svensk skola

Det är galet att barn i svenska skolor i åratal har kunnat utsättas för extremisters påverkan – på skattebetalarnas bekostnad. Nu måste politikerna lyssna på Säpos varningar, kicka ut kyrkor och moskéer och sekularisera skolsystemet.
Ledare • Publicerad 10 november 2020 • Uppdaterad 11 november 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Ranstorp har länge granskat området och varnat. Det ska han tackas för.
Ranstorp har länge granskat området och varnat. Det ska han tackas för.Foto: Jessica Gow/TT
”Sekularisera skolan, tack.”

Häromdagen drog Skolinspektionen in tillståndet för Nya kastets skola i Gävle då skolan har koppling till religiös extremism och eleverna riskerade att utsättas för påverkan.

Det är bra att det äntligen börjar hända grejer kring de religiösa friskolorna. Det har dröjt för länge.

I maj slog Säpo fast att personer med kopplingar till våldsbejakande extremism bedriver skolverksamheter här, och myndigheten menade att det kan bidra till tillväxten i extremistmiljöerna. Det är ”ett sätt att nå ut och skapa förutsättningar för att rekrytera och radikalisera”, enligt Johan Olsson, operativ chef.

Men hur länge har inte detta kunnat hålla på? Hur många ungdomar har redan slussats genom dessa skolor genom åren?

Redan 2007 sa dåvarande skolminister Jan Björklund (L) att han var "mycket oroad över tendenser till ökad extremism i vissa friskolor". Han ville ge Skolverket större befogenheter att granska värdegrunden hos skolors ledning samt att de som finansierades av exempelvis en wahabitisk organisation skulle kunna stängas.

Wow. Det lät ju som något makthavarna borde kavla upp ärmarna för att ta itu med, eller hur? Men allianskompisarna var emot, så inget hände och åren gick.

Våren 2018 var Björklund med i SVT Opinion och kopplade då ihop religiösa friskolor med religiös extremism, vilket han fick mothugg för i ett P3-program där hans uttalande granskades.

En elev på en muslimsk skola tycke att Björklund saknade belägg. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi trodde inte att det fanns bevis för "den här direkta kopplingen mellan religiösa friskolor och våldsbejakande extremism". PO Hellqvist, polis som hade jobbat på Säkerhetspolisen, menade att det inte gick att peka ut religiösa friskolor i stort som anledningen bakom radikaliseringen. "Det finns inget jättetydligt samband mellan religiösa friskolor och religiös våldsam radikalisering", sa Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet.

P3 hittade visst ingen som höll med skolministern; varken Säpo eller Försvarshögskolan tillfrågades. Någon antydde att det var valfläsk.

Idag börjar dock fler inse allvaret och agera mer resolut. I veckan beskrev två S-ministrar vissa utbildningar som ”radikaliseringsmiljöer” och en utredning har föreslagit stopp för nya konfessionella skolor från 2023.

Men oj så mycket tid som har slarvats bort. Tyvärr har alltför många barn under alltför lång tid redan undervisats i miljöer där deras tankar har påverkats i en riktning som kan komma att skada. Naturligtvis är inte alla skolor farliga och alla barn påverkas inte negativt, men risken är högre ju fler skolor som får hållas. Särskilt då en del vuxna har en agenda.

Att radikala islamister valt att lägga mycket krut på just skolverksamhet handlar enligt Magnus Ranstorp, terrorexpert och forskare vid Försvarshögskolan, "om påverkansaspekten och om att isolera ungdomar från det icke-religiösa samhället".

I Rosengårdsrapporten 2009 beskrev Ranstorp hur vissa religiösa friskolor i Malmö drev en verksamhet som inte var förenlig med en värdegrund byggt på mänskliga rättigheter och demokrati. Hans text kallades dock skandalrapport och rappakalja och föll i glömska – och mörka krafter kunde fortsätta driva skolor för våra pengar... Tyvärr har det sedan dess inte rått brist på rapporteringarna om missförhållande; det enda som har saknats är handlingskraft.

2017 avslöjade Kalla fakta exempelvis hur elever vid en skola i Vällingby delades upp efter kön på en skolbuss. Många blev upprörda, men vad gjordes åt det?

För två år sedan avslöjade SvD att saudiska intressen sponsrade en skola i Örebro. "Det långsiktiga målet är att landets mycket konservativa tolkning av islam, mer känd som wahhabism eller salafism, ska få fäste hos fler".

"Skolverksamhet är viktigt för saudierna eftersom man vill exponera den rätta läran för unga muslimer och barn så att de tidigt kan leva efter den", kommenterade Aje Carlbom, docent vid Malmö universitet.

Det var två år sedan. Skolan är kvar.

Integrationspoliser i Borås berättade för SvD om skolor i kommunen där flickor leddes till och från skolan samt övervakades av manliga släktingar under dagen. "Vi har elever här som inte går på musiklektionerna, inte på idrottslektionerna och inte på religionen. Det började med musiken som ansågs vara haram".

Tack och lov börjar det vända lite. Idag har Skolinspektionen rätt att granska ägare och ledning, och vissa har, liksom Nya kastets skola, blivit av med tillståndet.

Vetenskapsskolan stängdes förra året efter att ha pekats ut för ha kopplingar till den våldsbejakande islamistiska miljön och att ha islamsk lag som rättesnöre. Skolan hade fått hård kritik från Skolinspektionen för att ha separerat pojkar och flickor och haft bön på lektionstid i förskolan. Expressen avslöjade 2019 att minst fyra återvändare från Syrien fått arbete på skolan samt att ytterligare sju anställda hade kunnat knytas till den våldsbejakande extremistiska miljön.

Det är bra att det nu sannolikt blir stopp för nya religiösa skolor via ett utredningsförslag, men regeringen bör även överväga ett etableringsstopp för förskolor och se över de befintliga. Det bästa är att ha nolltolerans mot spridande av religiösa tankar i skolan i ett sekulärt land.

Vissa menar att det skulle hota religionsfriheten, men en sådan handlar ju om att alla kan ha rätt att tro på valfri herre i himlen – inte att alla ska ha rätt att sprida dennes läror med hjälp av skattebetalarnas pengar. Särskilt inte om målet är att hjärntvätta barn till att utgöra ett hot mot samma skattebetalare.

Tre av fyra svenskar ville i en undersökning totalförbjuda religiösa friskolor. Det är dags att politikerna lyssnar till majoriteten. Sekularisera skolan, tack.

.

.

Läs gärna också:

Följ gärna på Facebook: Carolin Hanna Dahlman

Reflektion

När svenskarna fick frågan i World Values Survey hur viktig religionen var i livet svarade 8 procent ”very important”, medan snittet i världen låg på 50 procent. Vi är - eller har varit - extrema...

Förtydligande

Jag är liberal och naturligtvis mycket positiv till religionsfrihet. Då en formulering kunde misstolkas som att jag inte ville ha religion i ett sekulärt land, så jag ändrade detta. Det var slarvigt skrivet av mig, men jag tror att alla som läste texten i sin helhet förstod. Naturligtvis får folk ha sin tro, men att skattebetalarna ska stå för att religion sprids anser jag är fel.

Jag ber om ursäkt om detta missförstods om det togs ur sitt sammanhang.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.