GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ryt till mot rökare och folk som busgrillar – nu behövs socialt tryck och civilkurage

Torka + Utomhusgrill + Brist på sunt förnuft = Dags för Dig att rycka in. De stackars sönderarbetande brandmännen släcker så gott det går, men det bästa är ju om branden inte ens tar fart. Här har vi alla ett ansvar.
Ledare • Publicerad 18 juli 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Det har rått eldningsförbud i alla kommuner i nordöstra Skåne sedan 19 maj och i hela länet sedan 23 maj. Man får INTE grilla med öppen låga. Man får BARA använda utomhusgrill vid särskilda grillplatser.

Enligt räddningschefen Andreas Bengtsson sköter sig allmänheten väldigt bra. ”Folk tar det här på allvar och är försiktiga”. Men ändå har det rapporterats om över 15 överträdelser vid sjön Immeln, och i Stockholm fick polisen in över 60 samtal om otillåten grillning på bara ett par dygn. Ändå satt ett ungdomsgäng vid stranden i Åhus och eldade på måndag kväll. Ändå ligger det fimpar lite överallt som uppenbarligen har släckts i jorden. I den snustorra jorden.

Rickard Mattisson, som jobbar hos länsstyrelsen som tillsyningsman på Immeln, berättade för tidningen att de flesta bränderna sker genom grillning, som visserligen är tillåtet under vissa förutsättningar, men ändå riskfyllt. ”Det ska vara 45 centimeter ner till marken från grillen och helst betong eller stål under. Annars kan man tro att man har släckt elden, medan den letar sig ner i mark och rötter och så har du en eld där i naturen tre dagar senare.”

”Jag kan förstå att det är jättetrevligt att elda, men jag tycker faktiskt inte ens man ska tända en cigarett”, ansåg han.

Att det finns information om regler på kommunens hemsida, MSB:s sajt eller i broschyrer duger inte. Vem läser det finstilta på dem från kanoten? De flesta förbereder semestern genom att googla utflyktsmål, inte brandskyddsregler. Just därför måste vi alla rycka in.

Alla som har civilkurage måste börja ryta mot och skvallra på dem som förstör, som bidrar till att skogar för hundratals miljoner kronor förstörs och människor tvingas förbereda sig för evakuering. Tillsammans kan vi fixa det här i en tid när flyg måste hämtas från Italien och försvarets personal rycka in på semestern.

Grillning är mysigt och på Coop i Kristianstad är grillmat hett just nu. Men var försiktig. Och modig.

Carolin DahlmanSkicka e-post