GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Joakim Broman: S kan inte längre räkna med facken

LO:s ekonomiska stöd till SAP minskar äntligen. Men banden måste kapas helt.
Joakim BromanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 november 2021
Joakim Broman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Statsminister Stefan Löfven (S) öppnade S-kongressen under onsdagen, där Magdalena Andersson ska väljas till partiledare.
Statsminister Stefan Löfven (S) öppnade S-kongressen under onsdagen, där Magdalena Andersson ska väljas till partiledare.
Foto: Adam Ihse

Fonden på scenen var rejält röd när statsminister Stefan Löfven officiellt öppnade Socialdemokraternas kongress i Göteborg under onsdagseftermiddagen. Av naturliga skäl har diskussionen inför kongressen handlat om valet av Magdalena Andersson till partiledare, och om det ska bli en internt efterlängtad vänstersväng.

Vart socialdemokratin ska ta vägen är en intressant fråga, men den påverkas inte enbart av vem som väljs till partiledare.

”LO-förbundens direkta ekonomiska stöd till Socialdemokraterna har minskat från 10 miljoner kronor till 2 miljoner på tio år.”

För ett par veckor sedan skrev tidningen Arbetet om hur LO-förbundens direkta ekonomiska stöd till Socialdemokraterna på tio år minskat från 10 miljoner kronor till 2 miljoner.

Visst, LO centralt ger fortfarande pengar till partiet och Kommunals ordförande Tobias Baudin är föreslagen som ny partisekreterare i S.

Facken är knappast frånvarande på S-kongressen. Men de verkar stå i hallen med jackorna på. ”Det kändes omodernt att ge pengar till ett politiskt parti. Det är en del av Kommunals förändringsresa, att bli en modern fackförening”, säger Kommunals valledare Katarina Berggren till Arbetet om de avskaffade valbidragen. Byggnads kommer under den kommande valrörelsen inte att uppmana sina medlemmar att rösta på ett visst parti.

Det är en logisk konsekvens av valresultaten; allt färre arbetare plockar upp en S-valsedel. I valet 2018 röstade en knapp tredjedel av arbetarväljarna på Socialdemokraterna. 26 procent röstade samtidigt på Sverigedemokraterna. Därtill finns fackens ilska över januariavtalets mer liberala inslag.

Den facklig-politiska samverkan mellan LO och S har alltid varit mer eller mindre moraliskt tvivelaktig – mer på den tiden tvångsanslutning var verklighet – men också en enorm maktfaktor. LO har genom den i princip kunnat monopolisera sin ställning och i förening med arbetsgivarsidan format den svenska modellen. Det har funnits perioder av oenighet och strid med Socialdemokraterna, exempelvis under 1990-talets krisår, men samarbetet har klarat sig igenom det.

Blir det så den här gången? När allt fler socialdemokrater inspireras av den danska S-märkta statsministern Mette Frederiksen är det kanske värt att påminna om att LO:s danska motsvarighet kapat de formella banden till Socialdemokraterna.

När Magdalena Andersson väljs till partiordförande i dag torsdag är kanske bakgrunden röd, men det är allt färre röda fanor och standar som vajar på scenen tack och lov.

Joakim Broman är ledarskribent

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.