Annons

S måste överge chimären om neutralitet

Sverige är inget neutralt land.
Ledare • Publicerad 30 november 2017
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Jens StoltenbergFoto: Virginia Mayo

Generalsekreterare Jens Stoltenberg håller ett anförande på Natos högkvarter i Bryssel.

”Den militära alliansfriheten ligger fast. Detta är ett ställningstagande som aldrig inneburit passivitet, utan tvärtom ett aktivt ansvarstagande för avspänning, ökad säkerhet både för vårt eget land och för regionen som helhet.” Så skriver Socialdemokraterna på sin hemsida. Det är en sanning med modifikation.

Annons

Sedan årtionden tillbaka har ”alliansfrihet i fredstid syftande till neutralitet i händelse av krig” varit Sveriges stolta signum. Men att Sverige är och har varit ett neutralt land är en myt. Devisen har snarare varit ”vänd kappan efter vinden och hoppas att ingen märker”. Sverige exporterade enorma mängder malm till Nazityskland, och lät tyska soldater såväl som krigsmateriel fraktas från Tyskland via Trelleborg in i det ockuperade Norge. När maktförhållandena svängde till Sovjetunionens fördel lämnade Sverige ut baltiska soldater, som stridit på axelmakternas sida, till Sovjet.

Även i dag är neutralitetspolitiken en chimär. Alla de borgerliga partierna vill numera ansluta Sverige till Nato. Men trots att anhängare av försvarsalliansen gång på gång påtalar det absurda i att kalla sig alliansfri när Sverige tecknar avtal efter avtal, och genomför övning efter övning, med Natoländerna håller Socialdemokraterna benhårt fast vid sin idé om att Sverige inte ska vara medlem i militäralliansen.

Varför? Det är uppenbart att Sverige inte ställer sig ”neutralt” mellan exempelvis västvärlden och Ryssland. Ett vanligt argument från vänsterkanten är att Sverige inte kan gå med eftersom Nato är en ”organisation för kärnvapen”. Med detta menas att Natomedlemmar som Frankrike och USA har kärnvapen. Men det är ett absurt argument. Med den logiken skulle det vara omöjligt för Sverige att vara medlem i EU, eller FN för den delen.

”Det blir ingen ansökan om något medlemskap i Nato!”, röt försvarsminister Peter Hultqvist (S) under senaste Folk och försvar i Sälen. Men Socialdemokraternas benhårda uppfattning ligger inte i fas med svenska folkets. Enligt en ny undersökning från Demoskop, på uppdrag av tankesmedjan Frivärld, är det numer jämnare än någonsin mellan de som vill gå med i Nato, och de som vill stå utanför. Nato-stödet ökar markant, särskilt bland kvinnor och anhängare av de rödgröna partierna.

Sverige kommer aldrig att gå med i Nato om inte S svänger. Socialdemokraterna måste motvilligt inse att argumentet att Sverige alltid har varit alliansfritt inte håller längre, om det nu någonsin har gjort det.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons