1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Säg ajöss till Centerpartiet

Tro inte att C kommer tillbaka till Alliansen. Både borgerliga C-väljare, Liberalerna och Ulf Kristersson (M) bör säga farväl om de vill ha verklighetsförankrad högerliberal politik.
Foto: Jessica Gow/TT

Centern brukade vara ett borgerligt parti, men i kaoset runt samtalen om migrationspolitiken har det blivit allt tydligare att C är rödare än man kan tro.

I P1 Morgons partiledarintervju förra veckan pratade den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson nästan enbart om vilka rättigheter C vill ge flyktingar. Han upprepade gång på gång att C vill ge barn rätt att återförenas med föräldrar, att det ska vara möjligt att göra undantag av humanitära skäl och att asylrätten ska gälla. C "vill påverka människors vardag, de här människorna som flyr för sina liv." "Vår politik gagnar människor som flyr".

I Aktuellt sa partiets migrationspolitiske talesperson Johnny Cato på måndagen att: "Det är beklagligt för Sverige och för alla som söker trygghet i vårt land" att migrationssamtalen brakat samman. Han sa att C inte vill ha ett volymmål eftersom "man inte kan sätta siffror på hur många människor som behöver fly”.

Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Tyvärr frågade programledarna inte hur C såg på svenska medborgares rättigheter, hur Centerns politik gagnar dem, hur deras vardag påverkas och vilka skattehöjningar eller välfärdsnedskärningar ett stort mottagande skulle medföra. eller hur det skulle påverka näringslivet, skolan, vården och så vidare. C pressades inte alls om målkonflikter.

Inte heller frågade någon om C hade några lösningar på integrationsproblemen. Cato upprepade att C står för "ordning och reda" men vad är definitionen av det? Jonsson svarade bara att "vi ska se till att de människor som har kommit hit och fått uppehållstillstånd kommer in i svenska samhället får ett jobb, lär sig svenska." Men han behövde inte svara inte på frågan "hur", vilket hade varit en relevant invändning med tanke på hur brutalt politikerna har misslyckats med att få utrikes födda i arbete hittills.

Många ömmar för människor som tvingas fly, men vuxna, seriösa makthavare måste även se helheten. För borgerliga partier är det viktigt att värna om individens frihet gentemot staten, och då ingår att hålla hårt i skattepengarna och våga prioritera. Det tycks C inte längre vilja göra.

Partiets utveckling följer väljarkårens. 2010 sa hela 71 procent av C-väljarna att de placerade sig till höger, men i valen därefter sjönk andelen till 65 2014 och 57 procent 2018. Andelen som anser sig vara vänster i riksdagsvalen är visserligen relativt låg – 10 procent 2018 och 5-13 procent sedan 91. Men i valet till Europaparlamentet 2019 stod hela 18 procent av C-väljarna till vänster. Kanske är det ett tecken på ytterligare vridning vänsterut.

I en undersökning från efter valet sa sex av tio C-väljare att de kunde acceptera en regering där S ingår. En mätning från oktober visade att 39 procent av C-väljarna har förtroende för S medan bara 32 procent hade förtroende för M.

Mycket talar för att Alliansen får svårt att resa sig igen. Jakob Forssmed (KD) sa i en intervju i söndags att han hoppas på en alliansregering, men det är nog en hopplös önskedröm.

Ulf Kristersson (M) sa häromveckan till Dagens industri att han "absolut inte" kommer att gå till val med en allians. I en intervju i Di i februari att han "skulle värdesätta" om L fanns med i en framtida borgerlig regering, men han nämnde inte C (26/2).

Det är klokt. Det bästa vore att fokusera på att locka L tillbaka och starta om i ny form. Liberalernas väljare är mer höger och öppna för en borgerlig regering, och Nyamko Sabuni (L) förstår nog sitt partis bästa.

Att fortsätta tråna efter parti vars partiledare sagt sig hellre äta upp sin högersko än agera stödhjul åt S – men som ändå rullar Löfvén framåt och smittas av hans färg – är att slösa bort tid och energi.

Ett nytt tydligt högeralternativ vore bättre. Det skulle locka fler väljare och ha mandat driva en politik med en gemensam borgerlig vision för Sverige.

.

.

Läs gärna också:

Ledare: När ska väljarna avslöja Centerns Fröken Sverige-politik?

Dahlman analyserade frågan om alliansregering i Godmorgon, Världens panel 5 juli

Ledare: Snälla Annie, säg inte NääääeeeejjjjJJaaaAAA till Stefan

Ledare: Karma, Annie...

Ledare: Kom hem till högersidan, Liberalerna

Annie Lööf om att hon tappar förtroende bland borgerliga väljare

Läs mer

Östra Göinge

Brott: Två dyrare bilar stals utanför Osby

Tjuven tog sig in förbi olåst dörr.

Nyheter

I natt: Kille rånad – man anhållen

En kille under 18 års ålder ska ha blivit rånad i Broby på lördagskvällen.

Nyheter

Larm: Avåkning söder om Bjärnum

På natten till söndagen inträffade en singelolycka med personbil söder om Bjärnum.

Bromölla

Tillbaka i Västanå efter 210 mil på cykel

Från Karesuando till Kåseberga på 24 dagar.

Kristianstad

Äldreboende jämnas med marken

Renovering skulle kosta 32 miljoner – ”Inte värt det”.

Hemestra 2020

Strandidyllen finns runt hörnet

Yngsjö havsbad fylls med liv igen och snart öppnar restaurangen