GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Naod Habtemichael: Samarbete mellan S och SD är tyvärr möjligt

Ett parti drivs av viljan att regera, och ett annat drivs av viljan att förändra Sverige i grunden. Räkna med att de lär komma varandra ännu närmare före valet 2026.
Naod Habtemichael
Ledare • Publicerad 16 november 2022
Naod Habtemichael
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Samverkan mellan S och SD är inte så avlägset som många tror.
Samverkan mellan S och SD är inte så avlägset som många tror.Foto: TT Nyhetsbyrån

Gång på gång försöker Socialdemokraterna inskärpa att valresultatet var en framgång. Och visst ökade partiet med sju riksdagsmandat. Men med tanke på att S både förlorade regeringsmakten och var tvungen att finna sig i det näst sämsta valresultatet på över 100 år är det svårt att inte se valstrategin som ett misslyckande.

Om man är nyfiken på hur partiet kommer att utvecklas kan det vara klokt att snegla på arbetarrörelsen. Där har det gått undan sedan valdagen. Byggnads har svängt i synen på Sverigedemokraterna och har bestämt sig för att upparbeta kontakter med SD.

Bara en dag efter beskedet från Byggnads svängde även LO:s ledning i frågan. Enligt ordförande Susanna Gideonsson, som dessutom sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, är det numera LO:s plikt att ”prata med alla”.

Frågan är om S kan vänta sig samma kursomläggning från partiets sida? Nej, i alla fall inte på kort sikt. Det bubblar bland många socialdemokrater och inte minst på S-märkta ledarsidor. Med en rubrik som löd ”Har det brunnit i huvudet på Magdalena Andersson?”, undrar exempelvis Aftonbladet varför S-ledaren är undfallande istället för att kritisera Tidöavtalets långtgående förslag inom rätts- och migrationspolitiken.

Socialdemokraternas förändrade tonläge gentemot SD är dock inte förvånande. Åtminstone inte om man är bekant med hur S-rörelsen alltid varit villig att anpassa sin politiska strategi.

”Det innebär en risk för att en illiberal järnaxel tar form i Sverige.”

Partiets strävan efter maktinnehav löper som en röd tråd genom historien. När S-ledaren Andersson således verkar obekymrad över Tidöavtalets SD-inspirerade migrationspolitik är det inte för att hon har mist sina socialdemokratiska värderingar. Tvärtom. Hon är högst medveten om vad klassisk socialdemokratisk politik ofta har inneburit i praktiken.

Från att den tidigare statsministern Per-Albin Hansson (S) myntade sin vision om folkhemmet för drygt 100 år sedan och ända till mitten av 1980-talet, var Socialdemokraternas syn på invandring knappast generös. Oavsett om det har handlat om flykting- eller arbetskraftsinvandring har partiet i första hand alltid värnat dess särintresse: fackföreningsrörelsen. Att S och SD närmar sig före valet 2026 är därför inte otänkbart.

I dag har de två partierna tillsammans fler riksdagsmandat än Kristerssons samlade regeringsunderlag. Det innebär att det enda som skulle krävas för en socialdemokratisk budget att antas av riksdagen, om till exempel SD inte känner sig nöjda med efterlevnaden av Tidöavtalet, är att SD röstar på den.

På längre sikt innebär det en risk för att en illiberal järnaxel tar form i Sverige. En järnaxel som varken värnar individuell, social eller ekonomisk frihet. Det borde oroa alla som inser värdet av en personlig integritet, lägre skatter och ett Sverige som inte är lika slutet mot omvärlden.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.