Annons

Katarina Erlingson: Samhällets fel att äldre har blivit digitala analfabeter

Digitaliseringen har lämnat äldre i sticket, vilket visas i Internetstiftelsens rapport.
Katarina ErlingsonSkicka e-post
Ledare • Publicerad tisdag 07:00
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Äldre män är mer datorvana än äldre kvinnor.
Äldre män är mer datorvana än äldre kvinnor.Foto: Bertil Ericson/TT

De allra flesta i Sverige använder internet, men äldre kvinnor över 75 år är den grupp som gör det minst. Bara 63 procent av kvinnorna i denna åldersgrupp använder internet, att jämföra med männen där siffran är 75 procent. Det visar Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet.

Nästan hälften av kvinnorna över 75 har inte bank-id och använder därför heller inte betaltjänsten Swish. Det gör kvinnorna i den äldsta gruppen till digitala analfabeter. I mångt och mycket kan det vara deras eget fel, men kan också hänga samman med rollerna man har i ett äktenskap. Männen använder nämligen internet i större utsträckning, liksom både bank-id och Swish.

Annons

Det kan tolkas som att traditionella roller upprätthålls; det är mannen som sköter det ekonomiska och som av praktiska skäl tar till sig av den digitala tekniken. Männen dör statistiskt sett tidigare och då står den äldre kvinnan där, med svårighet att sköta det tekniska, inklusive det digitala. Det är ett problem som kommer att försvinna med tiden, men nog borde fler beslutsfattare ha sett detta tidigare.

Äldre kvinnor blir lätt osynliga och digitaliseringen är inget undantag. Visserligen hjälper pensionärsorganisationer och studieförbund gärna till med kurser och information, men det är svårt om mottagaren av informationen är ovillig. Det finns ofta ett inbyggt motstånd hos många äldre inför att ge sig in på något som verkar så svårt och snudd på obegripligt. Den attityden avspeglar sig också i svaren som gäller artificiell intelligens, AI. Nästan hälften mellan 65 och 84 år vill inte använda AI alls, ens om möjligheten fanns. Till skillnad från de unga, där tre fjärdedelar kan tänka sig att använda AI i framtiden.

”Digitaliseringen borde ha kunnat införas på ett mer jämlikt sätt.”

Eftersom internet inte är ”en fluga” och har funnits allmänt i närmare fyra årtionden borde de äldre inte ha lämnats i sticket på det här sättet. De som har ”tvingats” ut på internet via sitt arbete har lärt sig och känner sig bekväma, även om det finns behov av hjälp hos de flesta vid något tillfälle. De som har haft mer praktiska arbeten och inte behövt vara digitala har aldrig fått den puffen och hjälpen som har behövts.

Att klara sig utan bank-id och Swish är nästan omöjligt idag. Dessutom är det svårt att föreställa sig något smidigare, om det inte krånglar, vill säga. Att inte kunna använda Skånetrafikens rabatterbjudande på en krona härom söndagen är ett annat exempel på hur utanför de digitala analfabeterna blir.

Det går förstås inte att tvinga folk att anamma nya system, och för många är det antagligen försent, men digitaliseringen borde ha kunnat införas på ett mer jämlikt sätt för att inte en hel grupp skulle halka efter på det här sättet.

Rapporten innehåller mycket intressant information även i övrigt. Föreställningen att mobilen ”tjuvlyssnar” på dig är närmast ett fenomen. Om man har pratat med familjen om att köpa en ny soffa och det dagen efter kommer reklam om soffor i ditt flöde på exempelvis Facebook, då är det lätt att misstänka att mobilen ”tjuvlyssnar”. Det tror tre fjärdedelar av dem under 65 år. Men av de internetanvändande pensionärerna är det bara en fjärdedel som tror det.

Och i det här fallet har de äldre alltså rätt. Det tyder på att även de yngre är i behov av utbildning kring sociala medier och internet. Ett ökat kritiskt tänkande är nödvändigt för att man inte ska bli lurad. Kedjebrev, reklamerbjudanden som är för bra för att vara sanna, rena bedrägerier, för att inte tala om propaganda och trollfabriker – nog har vi mycket som vi skulle behöva lära oss om digitaliseringen.

Annons
Annons
Annons
Annons