GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverigedemokraterna förpassar sig själva till ytterkanten

Ingen kan ta ett parti som inte förmår att städa ur högerextremismen och göra upp med sin historia på allvar som en seriös samarbetspartner.
Ledare • Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 13 oktober 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson får hantera ytterligare en skandal sedan en medarbetare på riksdagskansliet avslöjats vara aktiv i vit makt-rörelsen.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson får hantera ytterligare en skandal sedan en medarbetare på riksdagskansliet avslöjats vara aktiv i vit makt-rörelsen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En tjänsteman vid Sverigedemokraternas riksdagskansli är aktiv i vit makt-rörelsen. Det visar en ny granskning från tidningen Expo (12/10). Personen har tidigare, under 1990-talet, även arbetat för Miljöpartiet. Under tisdagsmorgonen meddelade Sverigedemokraterna att tjänstemannen stängts av från sitt arbete och att ett uteslutningsärende inletts. ”Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara aktiv inom partiet”, förklarade pressekreteraren Christian Krappedal till Expressen (12/10).

Partiet slår ifrån sig som det brukar. Men nya skandaler briserar med jämna mellanrum. ”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!” skrev en före detta kommunfullmäktigeledamot och nämndeman för SD 2015, tre år efter att partiledaren Jimmie Åkesson uttalat en nolltolerans mot rasism i partiet.

Sverigedemokraterna försvarar sig ofta med att det handlar om händelser långt tillbaka i tiden eller om just sådana lokala företrädare utan inflytande på partiet i stort. Men det stämmer inte heller. Tvärtom har riksdagsledamöter och högt uppsatta partiföreträdare gjort uttalanden eller varit inblandade i händelser som går över gränsen. 2016 visade ett läckt videoklipp hur den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt återberättar och skrattar åt ett grovt nazistskämt.

”Återkommande skandaler av det slag som Expo avslöjade i veckan raserar möjligheterna för SD att få inflytande på det sätt som Jimmie Åkesson har tänkt sig.”

Richard Jomshof, tidigare rättspolitisk talesperson och nu partisekreterare, skrev 2014 att ”våldtäkt är ett uttryck för islamisk kultur”. I ”järnrörsskandalen” avslöjades att tre sverigedemokrater från partiledningen bråkat på stan och fällt såväl rasistiska som sexistiska kommentarer. Därtill har en riksdagsledamot dömts för förskingring, och en annan för misshandel.

Dessa skandaler har i princip aldrig gjort avtryck på SD:s väljarstöd. Tvärtom har partiet fortsatt att växa. Det är ett faktum som man får ta för vad det är. De väljare som stödjer partiet gör det uppenbarligen trots opålitlighet, övertramp och i vissa fall till och med brottslighet bland företrädarna. I dag är SD så stora att de inte går att ignorera eller isolera, vilket visat sig i decemberöverenskommelsens och sedermera januariöverenskommelsens fall.

SD försöker därför omsätta sin storlek till reellt politiskt inflytande. ”Det viktigaste för oss just nu är att vi närmar oss andra partier och bygger ett regeringsalternativ.”, sade Jimmie Åkesson i en intervju häromveckan (DN 8/10). Det har varit på väg att lyckas, till stor del eftersom Moderaterna tvingats ge SD-samarbetet en chans – det enda andra alternativet är S-samarbete, vilket skulle underminera Moderaternas historiska existensberättigande.

Men återkommande skandaler av det slag som Expo avslöjade i veckan raserar möjligheterna för SD att få inflytande på det sätt som Jimmie Åkesson har tänkt sig, i proportion till sin storlek. För hur ska någon kunna ta ett parti, som inte förmår att städa ur högerextremismen och göra upp med sin historia, på allvar som en seriös samarbetspartner? Så länge det är realiteten kommer SD, oavsett storlek, att förpassa sig själva till ytterkanten av svensk politik.

Joakim Broman är ledarskribent

Joakim Broman
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.