Se till att fler kriminella som utvisats lämnar

Mördare och våldtäktsmän döms till utvisning men blir ändå kvar i Sverige. Problemet har uppmärksammats i åratal, ändå har frågan nyss landat i en utredning. Regeringens saktfärdighet är anmärkningsvärd.
Ledare • Publicerad 17 augusti 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

P1-programmet I lagens namn har granskat frågan om utvisningar av brottslingar och funnit att minst en av tio som dömts till utvisning ändå blir kvar (16/8).

Detta är självklart illa, alldeles särskilt med tanke på åklagarnas praxis att den som döms till utvisning på ska få 10-20 procent sänkt straff då brottslingarna ”kan lida men” av en sådan. Om utvisningen sedan inte verkställs kommer skurken alltså undan lättare, vilket är ett enormt svek mot brottsoffren.

Politikerna borde agera för att den som har mördat eller våldtagit ska bestraffas på ett adekvat sätt. Men dessvärre är våra folkvalda som en slags sömngångare, för även om frågan har diskuterats i åratal tillsattes först i april en utredning, och den ska lämna sina förslag till regeringen i juni nästa år. När en verklig förändring sker kan vi bara spekulera om, men det lär inte hända i särskilt högt tempo.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kommenterade utredningen med orden: "När en utlänning gör sig skyldig till allvarlig eller upprepad brottslighet i Sverige måste det finnas förutsättningar att besluta om utvisning. Med skärpta regler är inriktningen att fler personer än idag ska kunna utvisas" (30/4).

Han lät tuff och bestämd – men frågan är hur trovärdig han är.

Dels är utredningen ett resultat av Januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna. Dels har Johansson genom åren besvarat frågor i riksdagen om problematiken med en slags verbal axelryckning.

2016 ställde Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, en fråga om hur justitieministern ställde sig till förslag om att skärpa regelverket kring utvisning på grund av brott. Svaret som kom var att Johansson ansåg att "den nuvarande ordningen är ändamålsenlig".

I januari 2017 ställde Forssell (M) ännu en fråga, denna gång med anledning av att SVT avslöjat att 188 personer som dömts till utvisning 2016 släppts fria efter avtjänat straff eftersom de inte gått att utvisa, samt att 54 av dem var försvunna.

Frågan löd: "Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att se till att beslut om utvisning på grund av brott verkställs i största möjliga utsträckning och för att hindra att ytterligare personer som dömts till utvisning avviker"?

Johanssons svar handlade om att regeringen vidtagit ett antal åtgärder och tillfört resurser, samt att man för dialog med mottagarländer; bland annat hade regeringen tecknat ett samförståndsavtal med Afghanistan. Alltså inte ett ord om ändringar av lagar, straffskalor eller domstolspraxis, och de länder som det är svårast att utvisa till – Irak, Iran, Somalia, Libanon och Eritrea – nämndes inte alls.

2019 aktualiserades ändå frågan i Jöken och i maj Johansson att Justitiedepartementet arbetar på ett utredningsdirektiv. Han påstod att "Vi socialdemokrater gick till val på att skärpa reglerna kring utvisning. Människor som kommer hit ska följa svenska lagar och regler. Gör man inte det så ska man heller inte kunna räkna med att få stanna i Sverige (Expressen 1/5 -19).

Återigen tuffa, bestämda tongångar...

Men det S stoltserade med inför valet 2018 var snarare en familjevecka, och när jag sökte igenom det 36 sidor långa valmanifestet fanns ordet utvisning inte med.

Frågan är inte enkel att lösa, då vi förbundit oss till internationella konventioner och bör undvika att sända människor till en säker död i hemlandet. Men även det är svårt måste politikerna finna effektiva lösningar. Alternativet – att låta mördare och våldtäktsmän komma undan för lätt – är faktiskt inte acceptabelt.

Polisen Peter Larsson sa till I lagens namn: "Om man kommer från ett land som man inte kan utvisas till innebär ju i praktiken att du får en straffrabatt, ett lägre straff. Det finns väl inte ett rättssystem i världen som kan tycka att det är okej" (16/8).

Nej, det är inte okej, men har ändå fått fortsätta. För det bör de rödgröna be offren om ursäkt. För det bör de skämmas.

.

.

Läs mer:

Apropå frågan sa Johansson 2016: "Detta är klassisk högerextrem retorik. Som i Tyskland på 30-talet, som i den amerikanska södern på 50-talet, som i Ungern nu på 20-talet.

Och här i Sverige så är det Sverigedemokraterna som står för det.

Den ordning vi har idag är väl avvägd och säkerställer en rimlig proportionalitet mellan brott, påföljd och särskild rättsverkan i form av utvisning."

Citatet är hämtat ur I lagens namns reportage.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.