1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Själviska demonstranter borde skämmas

Mitt i pandemitider – där de flesta av oss avstår från att träffa nära och kära – trängdes tusentals på en liten yta för att reagera mot en händelse i USA. Trots att deras rop hjälper föga mot rasism – men däremot hjälper viruset att spridas.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Få är oberörda över vad som hände George Floyd, den svarte man som dog till följd av uppenbart övervåld från en polis i USA. Händelsen har väckt liv i en debatt om rasism och polisvåld, och så länge sådan är fredlig är den viktig. Vi som värnar om ett samhälle där människor bemöts för vad de gör – i stället för vilken hudfärg de har – ska aldrig ge upp kampen för individualism och humanism.

Däremot kan man ifrågasätta att tusentals på onsdagen samlades i Stockholm för att visa plakat med texten "Black lives matter" och demonstrera mot amerikanskt polisvåld och rasism.

I en sund demokrati har alla naturligtvis rätt att uttrycka sina åsikter, men med tanke på den knasiga tid vi lever i, med coronapandemi och restriktioner, måste alla faktiskt ta ansvar.

Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

De som visade sin ilska på Sergels torg struntade i allvaret och betedde dig egoistiskt, som om "håll avstånd"-uppmaningar inte gällde dem. Statsminister Stefan Löfven (S) borde kliva fram och ropa "FOLKVETT".

Det finns ju få i dessa tider som inte offrar för att skydda sina medmänniskor. Studenter har gått miste om utsläpp, bröllop begränsas, kvinnor tvingas föda utan sina partners, 1-maj-tåg ställdes in, pensionärer blir deprimerade av ensamhet. Näringslivet drabbas av begränsningarna, folk mister jobbet, företag går i konkurs, ekonomin mår skrutt. Och så har vi vården som går på knäna...

En sjuksköterska undrade var respekten för vårdpersonalen fanns hos demonstranterna, för dem ”som slitit som djur inom vården för att rädda så många liv som möjligt. Vi vill att pandemin trycka ner, så att de flesta av oss kan få en nödvändig vila. Men nu fruktar jag att detta virus kommer få fart igen. Snälla, visa oss respekt och gå hem”.

Smittskyddsexperten Björn Olsen var mycket kritisk över beslutet att tillåta en demonstration i dessa tider. "Det är som att säga ”fuck you” till alla som kämpar med att få bukt med smittspridningen".

Ja, man undrar om någon i folksamlingen arbetar med vård och omsorg, eller om de har anhöriga i riskgrupp. Man undrar om de tänker längre än till sig själva.

"Black lives matter"-rörelsen förtjänar stöd, och i normala fall hade folksamlingen varit en välkommen gest, som kan engagera. Men 3 juni 2020? Nej, då får jag citera kungen som i mars sa: ”Miljontals svenskar tar stort eget ansvar och avstår avstår från aktiviteter och samvaro som man kanske har sett fram emot. Varje gång vi väljer att visa hänsyn och empati så bidrar vi till att upprätthålla det bästa med Sverige."

Låt oss alla visa hänsyn.

.

.

Läs mer

Om händelsen i DN

Om händelsen i P1 Morgon

Ledare: Rasism mot vita är lika illa som rasism mot svarta

Läs mer

Sport

IFK slår tillbaka kring uppgifterna om spikad seriestart

Jesper Larsson: ”Det vet jag ingenting om.”

Hässleholm

Väg 21: Ute och övningskörde – krockade i rondell

Larm om trafikolycka på tisdagseftermiddagen.

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nedgång

Här finns hälften av Sveriges minkfarmer

Blekinge i central roll

Östra Göinge

Brott: Väktare skadad av inbrottstjuvar

Tre misstänkta kastade sten mot väktaren.

Kristianstad

Postnord ska dela ut post varannan dag

Pilotprojekt startar på två orter i Skåne.