Själviskhet belastar sjukvården

Sorry, men det är faktiskt inte läge att resa till fjällen eller sommarstället nu. Varför riskera att ställa till det för den lokala sjukvården och omsorgen? Visa lite respekt och anpassa dig, tack.
Ledare • Publicerad 30 mars 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är häpnadsväckande att Sotenäs kommun ens ska behöva markera att den som kommer som turist till Smögen inte har rätt till hemtjänst i dessa svåra tider. Att kommunen har varit nedringd av pensionärer med sommarhus i Bohuslän som ansöker om lagstadgad äldreomsorg är makalöst märkligt.

Visst har även de som är på besök formell rätt till omsorg enligt socialtjänstlagen, men detta är en exceptionell tid. Hur kan någon enda svensk ha missat att vården är ovanligt stressad, eller att näringslivet mår skräp så länge vi inte får kontroll över smittan? Den som hävdar sin egen rätt till att leva precis som vanligt i detta läge är bara arrogant.

Stanna hemma om du behöver vård och omsorg. Tänk på andra. Bete dig inte som ett egoistiskt barn.

Liv och hälsa hotas när vården måste prioritera. Nu stoppas alla njurtransplantationer med levande donatorer, eftersom det råder kris i intensivvården. I region Västmanland stängs mammografiscreeningen tillfälligt. Det sker uppoffringar och anpassningar överallt, så det är inte mer än rätt att även den som är sugen på nöjesresa i påsk gör sitt.

Den som bara tänker på sig själv försätter ju andra i en svår sits.

”Vi vill att man noga ska tänka igenom om resan är nödvändig”, bad Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kalmar. ”Bedömningen är att vården bara har resurser för att ta hand om dem som bor i länet – inte fler”.

”Åk inte hit”, vädjade hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob på Gotland till stockholmare inför påskhelgen. Anställda på Visby lasarett gjorde en video i vilken de påpekade: "Att kunna erbjuda en extra sängplats, en extra respirator eller en extra tid på vårdcentralen för er som inte är folkbokförda här blir väldigt svårt". "Vi går till jobbet för att hjälpa er. Ni stannar hemma för att hjälpa oss."

”Turister, kom inte hit! Stanna hemma!”, sa läkaren Sofia Leje, chef för Åre hälsocentral. Hon och andra läkare i regionen skrev en debattartikel: ”I år kommer ni till en redan ansträngd verksamhet där den personal som är på plats motsvarar lågsäsong och där möjligheterna att ta hand om er är begränsade.”

Folkhälsomyndigheten har avrått från resor till Gotland, Öland och skidorter i påsk, och statsminister Stefan Löfven (S) har uppmanat: ”Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu”.

Det är knasigt att det ens behöver vädjas, bönas och bes. Om smittspridningen är snabb, och Stockholm är hårt drabbat, är det inte helt orimligt att stockholmare visar solidaritet och stannar där de är, eller hur?

Men debattören Rebecka Weidmo Uvell skrev på Facebook att hon var trött på vad hon kallade ”det uppblommade Stockholms-hatet”.

Enligt henne har Stockholm ”hög andel högutbildade med höga inkomster som spenderar pengar i små orter på semestrar genom ägda sommarstugor, hyrda och hotell på jular, påskar, sportlov och somrar. Utan oss hade många inte kunnat bo året runt på sådana ställen. Så håll faktiskt bara käften allihop om gnäll mot Stockholmare nu. Det räcker nu.”

Också jag ogillar när någon som dömer alla stockholmare för vad vissa gör. Att komma med högfärdiga påminnelser om Anna Kinberg Batras uttalande att ”Stockholmare är smartare än lantisar”, ges uttryck för en barnslig huvudstadsrasism.

Men uppenbarligen finns tyvärr vissa personer som ger Stockholm dåligt rykte både genom sitt agerande och sin attityd.

Huvudstadsbor har inte moralisk rätt att agera som de behagar bara för att de normalt spenderar pengar i andra regioner. Vi behöver nu alla använda skallen och hjärtat och låta egot tystna för en stund. Ju fler som tar ansvar, desto färre restriktioner uppifrån.

Genom att göra smarta osjälviska val ökar även sannolikheten för att det finns ekonomiskt utrymme till både vård och resande även nästa påsk. Alternativet är värre.

.

.

Läs mer

Dahlman i TV4 Nyhetsmorgon :

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.