Sjöstedt är för mesig mot Ung Vänster

Vänsterpartiets partiledare borde tydligare markera mot att ungdomsförbundet vill överrösta i stället för att övertala sina motståndare. Ett parti som kandiderar till Sveriges riksdag borde visa att det respekterar demokratin.
Ledare • Publicerad 13 augusti 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Varför ryter han inte?
Varför ryter han inte?Foto: Vilhelm Stokstad/TT

I en civiliserad, upplyst demokrati pratar människor med olika åsikter med varandra. Där skriver den som blir arg över motståndarnas affischer insändare eller ger mothugg i sociala medier. Där försöker man inte påverka genom att sabba och tysta.

Men Vänsterns ungdomsförbund tycker annorlunda.

I förra veckan uppmanade Ung Vänster i Göteborg folk att förstöra Jimmie Åkessons (SD) torgmöte i slutet av augusti. I ett inlägg på Facebook skrev man: "Ta med dina polare, eventuella megafoner, och din kampvilja. Let's crash this party!" Alla uppmanades att störa med slagord ”eller andra grejer som låter mycket”. Ordföranden Amanda Nyberg menade att det inte är okej att ”SD:s rasistiska politik sprids öppet”. ”Vi vill helt enkelt inte att SD ska ges utrymme” (G-P 7/8).

Menade Nyberg alltså att hennes egen åsikt är den enda rätta och att alla andra ska hålla käft? Det är knappast ett exempel på den yttrandefrihet som har gjort Sverige till ett tryggt samhälle att leva i. Naturligtvis bör det inte vara förbjudet att tala högt eller föra väsen, men frågan är om det är rätt.

Frågan är om hennes partiledare tycker att det är rätt...

När Ung Vänster gjorde samma manöver i EU-valet 2014 fick man kritik av Jonas Sjöstedt (V) som sa: ”Om man går över en gräns där man stoppar andra partier att hålla ett möta då går man för långt” (SVT 14/5 -14).

Men i år tycks moderpartiet mildare i sin ton. Vänsterpartiet i Göteborg hade inga kommentarer för ”Ung Vänster är en fristående organisation”. Och partiledaren var i P1 Morgons utfrågning på måndagen knappast vassare. Han viftade bort det där med ”crash this party” som ”Ung Vänster-språk” och menade att ”det inte är förbjudet att höras” och ”i slutändan är det polisen på plats som avgör vad man får göra och inte får göra” (13/8). Det visade på ett ledarskap lika starkt som ett glas kranvatten när det hade behövt svida som brännvin.

Om Sjöstedt hade menat allvar skulle han ha varit skarpare, särskilt mot ett ungdomsförbund som gång på gång går över gränsen från demokrati till något annat.

I Staffanstorp revs Moderaternas valaffischer ner i förra veckan, och enligt kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) låg Ung Vänster bakom. Ylva Aspelin, ordförande i Ung Vänster Skåne, tyckte dock att det "är bra att folk reagerar mot det som står på Moderaternas affischer", eftersom ett flyktingstopp enligt henne går emot mänskliga rättigheter då ”alla människor har rätt till en fristad”. Affischerna var till och med rasistiska enligt henne, så det var bra att någon tog ner dem (SVT 10/8).

Men är det rasism att ett land har reglerad invandring? Är mänskliga rättigheter det samma som att svenska skattebetalare ska erbjuda alla en fristad? Är man rasist för att man påpekar att det är svårt för skolan och vården att välkomna många med tanke på det generösa mottagningssystem vi har idag? Ja, då är nog många rasister enligt Aspelin, och då får Ung Vänster fullt upp med att förhindra oss alla att uttrycka oss och gå till vallokalen.

Förstörelse av valaffischer görs tyvärr från alla håll, inte bara från de illrödas. I Halmstad målades Socialdemokraternas och Centerpartiets affischer över med hakkors. I Högsby täcktes C:s logga över med texten ”SD 2018”. I Oskarshamn revs Liberalernas valaffischer ner. I Stockholm satte högerextrema Nordisk ungdom upp falska M-affischer.

Det är oerhört svårt att förstå hur personer tänker när de agerar så barnsligt och i kontrast mot det öppensinniga Sverige som vi har skäl att vara så stolta över.

I en demokrati har vi all rätt att reagera – kanske med ett blogginlägg eller genom att höja rösten i en livlig debatt. Men att riva ner valmaterial eller skräna högt i stället för att argumentera är inget annat än fegt. Och farligt för framtiden.

Välkommen att debattera på Carolin Hanna Dahlmans Facebook-sida.

Du kanske också gillar dessa texter:

Carolin DahlmanSkicka e-post