Sjukt att arbetslösa kan säga nej till att plocka jordgubbar

Ett skånskt lantbruk har svårt att hitta folk som vill jobba och måste ”leta över hela världen”. Om svensk arbetsmarknadspolitik fungerar så illa lär ekonomi sina och krisa framöver.
Ledare • Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 17 mars 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Har svårt att hitta personal.
Har svårt att hitta personal.Foto: Tommy Svensson

Lantbruksparet Johan och Cajsa Aaby-Ericsson på Nybyholms gård i Önnestad anser att det svåraste med att driva lantbruk är att få fatt i personal (13/3).

”Arbetsförmedlingen undrar varför vi inte tar in svensk arbetskraft, men det är ju ingen som vill jobba”, berättade Johan Aaby-Ericsson.

Vill jobba, alltså. Vill.

Jag hoppar till och vill ropa: VAD DÅ VILL?

Tro mig, det är många som motvilligt kliver ur nattens mjuka kuddlandskap för att gå iväg till mindre stimulerande jobb, till sådana som man kanske inte brinner för, men accepterar för att kunna överleva. Att arbetslösa som lever på bidrag från alla dem som jobbar ens har valmöjlighet att säga ”jag vill inte” är respektlöst.

Paret Aaby-Ericsson har kor, kött, spannmål och jordgubbar i sin verksamhet, och bara plock av jordgubbar kräver 250 man i cirka 2,5 månader om året.

Det är inte ett jobb som kräver hög utbildning. Men ”förra året kom inte en enda som ville jobba med att plocka jordgubbar. Dagens ungdomar vill inte plocka jordgubbar. Vi jobbar med ett specialgäng från Polen som var plockare förr, de är mitt järngäng. De sköter fälten, odlingar och besprutning. Sedan har vi rumäner som kommer hit fortfarande och i år går vi även ut och söker folk i Asien i Thailand”, berättade paret.

45 procent av bärföretagen, enligt en studie från 2018, behövt rekrytera utomlands senaste året och många inom livsmedelsbranschen hade svårt att hitta rätt personal.

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) reagerade på Facebook. ”Visst är det grymt frustrerande. Har träffat flera lantbruksföretag som velat anställa och som inte hittar arbetskraft i Sverige.”

Frustrerande, minst sagt. Det drabbar både företagen – som får svårt att få vardagen att gå runt – och samhällsekonomin som bara kan gå ihop om alla gör sin plikt.

Om det går att kräva sin rätt utan minsta lilla insats kommer det både att bli orättvist och ekonomiskt ohållbart. För att det ska finnas kronor över till personliga och nationella kriser får skyddsnätet inte ätas upp av den som ”inte vill jobba”.

Enligt Arbetsförmedlingen var 205 437 personer öppet arbetslösa i februari. 33 997 av dem fanns i Skåne och kan alltså ta sig till jobbet enkelt med Jojo-kort.

Jag struntar i om de hellre VILL ligga i soffan och kolla serier. Livet är inget nöjesfält på andras bekostnad.

.

.

Läs mer

Carolin DahlmanSkicka e-post