Annons

Sjukt att en 20-årig tvåbarnsfar som våldtagit en 13-årig tjej får straffrabatt

Han beskrevs i domen som inte fullt vuxen, vilket gav honom ett lägre straff. Regeringen borde skynda på utredningen om straff för yngre brottslingar. Det finns majoritet i riksdagen. Vad väntar man på? När ska man stå på offrens sida?
Ledare • Publicerad 27 mars 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Johansson (S) agerar, men alldeles för långsamt.
Johansson (S) agerar, men alldeles för långsamt.Foto: Hossein Salmanzadeh

En man som i december våldtog en 13-årig flicka på en offentlig toalett i Hallsberg fick för ett par veckor sedan sitt straff av Örebro tingsrätt. Det blev två års fängelse, vilket är straffminimum för våldtäkt mot barn. Straffvärdet för gärningen bedömdes visserligen som högre än det som motsvarar det lägsta straffet, men ”X var emellertid 20 år gammal vid gärningen och därmed, straffprocessuellt sett, inte fullt vuxen varför han inte ska dömas lika strängt som en vuxen person hade dömts för samma gärning”.

Inte fullt vuxen alltså. 20 år gammal. Det är något fel på de straffprocessuella principerna som betyder att den som är under 21 år får ett snällare straff. Särskilt med tanke på att mannen – som våldtog 13-åringen både vaginalt och analt utan skydd trots att han visste att han hade en sexuellt överförbar sjukdom – faktiskt är gift och snart tvåbarnsfar.

Annons

Åklagaren hade velat att mannen skulle utvisas till Afghanistan där han är medborgare, men detta sa tingsrätten nej till, eftersom han har en dotter och en gravid hustru i Sverige.

Dessutom stod det i domen att det ”är allmänt känt att det förekommer allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Afghanistan”, och eftersom mannen hade konverterat till kristendomen skulle han riskera tortyr och död då hans byte av religion enligt honom själv redan blivit känd i hemlandet. Så trots att Migrationsverket hade gjort bedömningen att han kunde utvisas hade tingsrätten egna uppfattningar om säkerhetsläget.

Skadeståndet till tjejen bestämdes till 145 000 kronor, men det kan inte läka hennes sannolikt livslånga sår. Om hon får hepatit B kan det leda till skrumplever eller levercancer och hennes framtida barn kan smittas. Och inuti, hur kommer hon att må? Berättelserna från våldtagna är svåra att läsa. I reportage efter reportage kan man läsa om panikångest, mardrömmar, självmordsförsök, tappat livslusten, svårt att träffa människor, skär sig i armarna, isolerat sig. I åratal. Hur många har drabbats? Vem tänker på dem?

KD, L, C, M och SD i Justitieutskottet riktade för ett år sedan en uppmaning – tillkännagivande – till regeringen om att se över straffrabatten för brottslingar mellan 18 och 21 år i syfte att straffen ska vara desamma som för andra brottslingar.

I april 2017 meddelade Stefan Löfven (S) att han gärna ser slopad straffrabatt för grova brott, i syfte att komma åt gängkriminalitet. Och även om Morgan Johansson (S) i februari 2017 ett svar på en skriftlig fråga från Ellen Juntti (M) uttryckt sig vagt och hänvisat till Påföljdsutredningen som inte ville se ett stort glapp mellan straff för 15-åringar och äldre började saker hända. Om än med myrsteg.

I december tillsatte regeringen en utredning om saken och i december i år ska arbetet redovisas. Morgan Johansson (S) antydde att en förändring kan ske, men när en sådan kan komma till stånd är oklart; det lär dröja. Trots att de inte borde få dröja. Trots att det borde vara glasklart.

Lästips

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons