Carolin Dahlman: Kommer Sjöstedt att dela sitt företag med dig?
”Av solidariska skäl borde han väl tillämpa de principer han själv arbetat för, och dela med sig spontant?”
Jonas Sjöstedt (V) berättade för Aftonbladet att han nu flyttar till Vietnam och blir egenföretagare. Han ska skriva böcker och artiklar och försörja sig så via enskild firma.
Som marknadsliberal uppmuntrar jag verkligen detta entreprenörskap, men det rimmar inte med vad Vänsterpartiet har stått för under Sjöstedt tid vid makten och hur han har sett på andra människors företagande.
Inför valet 2018 intervjuades han i SVT och fick frågan: ”I ert partiprogram står det att ni vill avskaffa kapitalismen. Ni skriver även att ni vill upphäva ägandet av produktionsmedlen, såväl det samhälleliga som det privata. Vad betyder det konkret?”
Sjöstedt svarade att ”tanken är, det är ett långsiktigt mål att man äger sin arbetsplats gemensamt, det är ju en sorts klassisk definition av socialismen”.
Är det denna socialism som den tidigare V-ledaren ska använda i sitt nya företagande? Av solidariska skäl borde han väl tillämpa de principer han själv arbetat för, och dela med sig spontant? Nu är han ju ensam anställd och behöver inte bekymra sig över vad andra vänsterpolitiker hittar på, men ändå...
Tyvärr har vänstern under lång tid via skatter, regleringar och ogin inställning till äganderätt kvävt företagande.
Detta är sorgligt då Sverige är beroende av att modiga människor startar och driver eget. Självklart finns ett värde även i att vara anställd, men de som tar risker ska tackas. Sedan 1990 har fyra av fem jobb startats i små och medelstora företag och i de stora finns chans till innovation. Företag skapar tillväxt och arbetstillfällen; dessutom ger en fri ekonomi människor möjlighet att själva välja om de vill köra eget eller jobba åt andra.
S-debattören Göran Greider menade dock i Dala-Demokraten att "det finns för många företag i Sverige". Han verkade tycka att vi i stället skulle hylla intraprenörer och att det var ett problem att många lågutbildade drev företag. Det var svårt att hänga med i resonemangen; ville Greider tvinga folk att utbilda sig i stället för att driva pizzeria? Eller att ta ett jobb i storföretag i stället för att driva enskild firma – som Greider själv gör?
Han menade att en alltför entreprenörs- och företagarvänlig retorik i samhällsdebatten "bidrar än mer aktivt till att helt avföra frågor om ekonomisk demokrati från dagordningen".
Men ingenting hindrar Greider från att driva debatt om ekonomisk demokrati, det vill säga om anställdas rätt att få makt över andra människors företag och egendom. Jag tar gärna ett snack med honom om det föraktfulla i löntagarfonder, det korkade med planekonomi eller det respektlösa i att arbetstagare plötsligt har rätt att domdera över en annans skapelse. Kanske kan Greider börja med att lägga ner sin egen firma och ta anställning?
Men som liberal skulle jag naturligtvis aldrig föreslå något så dumt. Heja honom och Jonas Sjöstedt, hoppas att de drar in bra med kosing!
.
.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.