Ska våldtäktsmän verkligen få stanna när skötsamma människor skickas hem?

Ledare Artikeln publicerades

Det är något galet med ett samhälle som kastar ut hårt arbetande människor för att de tjänar några kronor för lite, men samtidigt beslutar att inte utvisa män som har våldtagit ett barn eftersom de ”skulle drabbas mycket hårt” av utvisning. Är det någon som inte tycker att våldtäktsmännen faktiskt förtjänar det?

Fem afghanska tonåringar som dömts för grov gruppvåldtäkt av en ung pojke ska i stället för att utvisas behandlas i svensk ”sluten ungdomsvård” i drygt ett år. Tingsrätten åberopar att de på grund av säkerhetsläget i Afghanistan ”skulle drabbas mycket hårt av utvisning”.

De dömdes dessutom inte för våldtäkt av barn av Uppsala tingsrätt, för de hade visst glömt fråga hur gammal killen var – trots att de tydligen varit vänner med honom tidigare. En av de dömda är enligt Migrationsverket visserligen en vuxen man, men ”eftersom han säger att han är 17” får han straffrabatt (Expressen 30/12).

Fy.

  Ställ denna händelse mot att det finns människor som har utvisats från Sverige eftersom de för flera år sedan tjänade några hundralappar för lite (enligt myndigheternas vurmande av fackens kollektivavtal) eller mot att en man utvisades för att han fått sitt jobb via en annons på Linkedin och inte via statens egen jobbförmedling.

  Ställ det mot att tusentals afghanska ungdomar – ofta skötsamma tonåringar – just nu väntar på att skickas hem eftersom de inte har fått asyl.

  Sverige har reglerad invandring, vilket är nödvändigt då vänstern har bestämt att de som får uppehållstillstånd direkt ska inlemmas i välfärdssystemet med ekonomisk jämlikhet som ideal. Så länge det därmed är kostsamt att ge människor uppehållstillstånd kommer det att krävas begränsningar. De befintliga medborgarna som betalar måste respekteras.

  Även skötsamma måste dessvärre lämna om deras hemländer betraktas som någorlunda säkra. Man kan ju heller inte bara hjälpa dem som lyckats ta sig hit, utan göra väl avvägda beslut och ge plats för dem som är svagast. Kvotflyktingar bör komma först så länge mottagningssystemet andas röd politik och det inte finns möjlighet att komma hit och sköta sin försörjning själv.

  Med tanke på hur vi måste prioritera vem vi hjälper med våra skattepengar blir fredagens dom kväljande.

  Den som drar in en minderårig i skogen, slår honom och våldtar honom grovt under knivhot borde inte få våra sympatier. Sluten ungdomsvård är dessutom långt ifrån gratis. De intagna får stöd av psykologer, socialtjänst, pedagoger och behandlare, så en plats kostar minst 5 000 kronor per dygn. Kostnaderna för samhället förväntas bli 421 miljoner under 2016-2018 (Dagens Nyheter 16/3).

  Om ett år har de fem sonat sitt brott, tycker det svenska rättssystemet. Samtidigt har familjer, vars lön inte nått upp till fackets standard, tvingats lämna trots att de skött sig exemplariskt och etablerat sig väl.

  Många runtom i Sverige kokar av ilska just nu och jag likaså. Detta är fel. Rättssystemet har blivit ett felsystem, fullt av motbjudande motsägelser. Här behövs tydligare lagstiftning och direktiv, för samhället tyar inte med när tingsrätter och enskilda byråkrater tolkar lagen som de vill, inte osannolikt enligt privata värderingar.

  Politikerna behöver agera omedelbart innan det kokar över. När människor förlorar tilltron till samhället förlorar samhället deras förtroende - och det planet sluttar.

  Läs gärna också:

  Kan barn begå brott? Ja. Kan de straffas? Nja

  Bli inte rasist, snälla du

  Tjejer ska kunna gå i bikini

  Fri invandring till välfärdsstaten?

  Kom ihåg, kära läsare, att inte alla ensamkommande från Afghanistan är våldtäktsmän eller tafsare. Det finns i gruppen många som är fina vänner till barnen i skolan och som ambitiöst har etablerat sig i Sverige.

  Se Carolin debattera utvisningar i SVT Opinion.