GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skäms, Svenska institutet

Att en myndighet försöker locka utländska medborgare till Sverige med flådiga löften om svensk välfärd är respektlöst bortom förstånd mot oss skattebetalare.
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

På hemsidan Sweden.se kan man läsa om vilka generösa bidrag och förmåner de som kommer till Sverige kan få, avslöjade TV4 på måndagen (28/10).

Svenska Institutet berättar – på både engelska, ryska, kinesiska och arabiska – att papperslösa har rätt till vård och tandvård, att man kan få 7 500 plus 4 240 kronor i månaden i bidrag om man har sex barn, samt att sjukvård är nästan gratis och att den som har funktionsnedsättning får hjälp dygnet runt. Med mera, med mera.

”Att vi försöker berätta om att Sverige är ett välfärdsland, det har jag inga problem med att skriva under på. Vi har ett system som väcker intresse”, förklarade chefen.

Jo, det är klart som sjutton att det väcker intresse att man kan få en massa utan att behöva betala; det kan inte vara särskilt svårsålt. Inte som att sälja snö till eskimåer direkt.

Men den som inser vem det är som betalar dessa tusenlappar i flerbarnstillägg och tandvård, personliga assistenter och läkarbesök blir både ilsken och stressad. Pengarna kommer faktiskt från människor som driver företag eller går till jobbet, och alla som kan räkna förstår att det blir mindre till var och en om fler ska dela på samma summa.

Ulf Kristersson (M) röt: ”Det är helt orimligt. Om man uttryckligen berättar att man kan få mycket pengar om man har många barn, eller vilka förmåner man får om man stannar i landet illegalt, då skickar man fel signaler om vad Sverige bör vara och det borde regeringen ta ansvar för”.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) reagerade dock inte alls lika starkt och verkade inte vilja ta ansvar. Hon skulle ”boka ett möte” och prata med SI ”för att förstå deras grund”.

Förstå deras grund? Går det ens att förstå? Inte undra på att Socialdemokraterna sjunker i opinionen. ”Gör din plikt, kräv din rätt” känns som något S propagerade för i en annan tidsdimension, på en annan planet.

Tyvärr är våra politiker alltför sällan snabbfotade eller handlingskraftiga, hur många skattepengar som driver iväg.

Redan för två år sedan avslöjade PM Nilsson på Dagens Industri att de svenska ambassaderna informerade på sin sajt att Sverige har mycket lång föräldraledighet, barnbidrag, flerbarnstillägg, gratis skola, gratis sjukvård och gratis kollektivtrafik med barnvagn. Det stod visserligen att att man betalade ett par hundra för att gå till doktorn, men även att det fanns ett maxtak per år (10/10 -17).

Man hade kunnat tro att Nilssons ledare – som spreds och debatterades friskt då – kanske hade kunnat leda till något slags uppvaknande hos myndigheterna, eller någon slags respekt för den som betalar bidragen.

Men nä. I stället fortsätter de göra reklam för hur generöst Sverige är, och till och med skrävlar – på flera språk så att ingen ska missa - om att den som inte ens har rätt att vara i landet kan laga tänder och bli omhändertagen av svenskarna.

Och under tiden går vi till jobbet, betalar skatt och känner spänningshuvudvärken. Dunk dunk dunk.

.

.

Läs gärna även:

Ledare: Det är S fel att det blir dyrare att gå till tandläkaren

Ledare: SD:s framgångar beror på MP-politik

Ledare: Sköt välfärden eller betala tillbaka skattepengarna

Läs mer