Carolin Dahlman: Skattesnyltare bör skämmas

Feministiskt initiativ vill höja din skatt. Men samtidigt försöker en av partiets aktiva komma åt mer av skattepengarna för att ordna möten. Kan de unga inte ens träffas utan att få statsbidrag längre?
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 november 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

18-åriga Nora Axelsson Håkanson från Feministiskt initiativ uppmanade på måndagen fler att bli medlemmar i ungdomsförbundet. Att bli medlem tar bara några sekunder och är helt gratis, meddelade hon. ”Men vi får 1000 kr i statsbidrag för varje medlem som vi sen kan använda för turnéer, fler möten, mer feminism och att kunna synas på fler ställen.” ”Bara ditt medlemskap ger oss en gratis donation på 1000 kr”.

Gratis? Donation? Vet hon varifrån statsbidrag kommer? Hennes motivering visade hur respektlöst hon ser på våra inbetalningar.

I sitt partiprogram ondgör sig Fi över skatteplanering och skatteflykt. Men är bidragsmaximering verkligen finare?

Enligt partiet har det under många år skett en omfördelning från de med lite till de som har mycket. Anser då Axelsson Håkansson att det är i sin ordning att ta pengar som hade kunnat gå till förskolor och äldreboenden för att själv få fara på turné? Var finns rättvisan, solidariteten och jämlikheten i det?

Jag skulle snarare kalla det själviskt att ta från låginkomsttagare för att Fi:s ungdomsförbund ska ”synas på fler ställen”. Eller att ta från de flyktingar Axelsson Håkansson vurmar för i syfte att ordna möten.

2018 skrev hon i en debattartikel att Sveriges nuvarande flyktingpolitik är ”omänsklig”. ”Feministiskt initiativ vill se ett Sverige som värnar om flyktingbarn lika mycket som inrikes födda och där alla barn får sina rättigheter tillgodosedda”.

Detta är i sig ett orimligt mål, med ofattbara konsekvenser för svenskarnas ekonomi. Men det blir ännu mer omöjligt om Fi-medlemmar girigt ska norpa till sig tusenlappar i bidrag som hade kunnat gå till att hjälpa de svagaste. Att Axelsson Håkansson inte ser det kan ju tyda på att hon har samma ”man kan räkna hitan och ditan”-inställning till ekonomi som hennes förra partiledare hade.

Det är svårt att glömma då Gudrun Schyman i Ekots lördagsintervju våren 2017 menade att resurser till reformer ska skapas via att ”höja skatten”. När programledaren ifrågasatte partiets beräkningar av hur 6 timmars arbetsdag skulle finansieras svarade hon ”Man kan räkna på hitan och ditan.” Och på frågan om huruvida Fi:s generösa inställning till migration påverkar finanserna, blev svaret: ”Det är ett absurt sätt att räkna att människor som flyr står i motsats till vår välfärd”.

2017 ville Fi ville höja skatterna med 60 miljarder kronor på inkomster, kapital och fastigheter, samt se en avtrappning av jobbskatteavdraget, rut-, rot- samt ränteavdraget.

Det är så enkelt för de röda att bara ta mer från våra bankkonton, utan en tanke på dynamiska effekter och tillväxt – eller att du kanske hade velat göra annat för dina pengar än att skicka Fi:s unga representanter på turné. Går det verkligen inte att ordna möte utan statsbidrag nu för tiden? Kan de unga engagera sig utan att få betalt?

Låt oss hoppas att myndigheterna stänger av bidragskranen till de snikna som bara tycks vilja ha medlemmar för att pumpa staten – oss andra – på pengar.

.

”Bakom varje siffra finns en individ” löd rubriken på en av Nora Axelsson Håkanssons artiklar. Det gäller även skatter. Bakom varje krona som betalas in finns en individ som har tjänat in den med sina insatser. Respekt för det, tack!

.

.

Läs gärna också

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.