Skrämmande att MP vill att kommunen ska köpa burkinis

När en ledande politiker menar att skattepengar ska gå till att hjälpa föräldrar att kuva sina barn, då undrar man om man lever i en science fiction-roman. Ett samhälle som värnar om individens rätt att forma sitt liv enligt egna drömmar ska självklart inte stötta ofrihet.
Ledare • Publicerad 23 augusti 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Olika regler.
Olika regler.Foto: Ariel Schalit

Dolores Pigretti Öhman, förstanamn för Miljöpartiet i Hässleholm, anser att kommunen ska börja satsa på att köpa burkinis åt skolflickor.

"Vi måste öka kvinnornas makt. Jag tycker att kommunen borde låna ut burkinis till skolbarn, annars straffas tjejerna istället för att lära sig simma”, sa hon i en intervju i Norra Skåne (22/8)

Reportern undrade om det inte i så fall är upp till föräldrarna att köpa en burkini, varvid Öhman svarade: ”Kommunen kan absolut hjälpa till. Vi har ett ansvar att se till så att barnen lär sig och man erbjuder redan i dag olika hjälpmedel – detta är ett."

Detta är ett skrämmande uttryck för missriktad välvilja och okunskap. Naturligtvis ökar vi inte kvinnors makt genom att legitimera en hederskultur där kvinnor och män har helt olika grad av rörelse- och handlingsfrihet.

Vissa barn lär sig redan från koranskolan att de bör bära slöja; en del får höra att de annars kommer att brinna i helvetet. De hjärntvättas till att tro att en flicka som visar håret är en hora. När de blir könsmogna kan de riskeras att giftas bort och ryckas ifrån både skolan och framtidsdrömmar. De kan mördas om de blir ihop med fel kille.

I ett fritt samhälle ses flickor och pojkar som individer; där är kroppen ett bra verktyg för den som vill hoppa och idrotta; där kan man klä sig i shorts när det är 35 grader varmt och där får man gå ut efter skolan. Och där lär sig killar att hantera sina lustar i stället för flickorna ska behöva täckas med skynken för att de stackars männen ska slippa se.

För ett par år sen kom rapporten Elvahundra med intervjuer från unga mellan 12 och 18 år i Stockholms förorter. 73 procent av flickorna fick inte ha sex före äktenskapet, medan bara 31 procent av pojkarna tvingades följa sådana regler. 83 procent av tjejerna fick endast umgås med andra tjejer, medan 37 procent av pojkarna själva fick välja vem de hängde med. 56 procent av flickorna fick inte vara med i sportaktiviteter där pojkar deltog. 43 procent fick inte delta i simundervisning.

Enligt en annan studie av samma åldersgrupp fast i motsvarande områden i Göteborg, visade att 78 procent av tjejerna – men bara 16,5 procent av killarna – ansåg sig vara hårt kontrollerade i sitt privatliv. Klassresa med övernattning var inte okej för 35 procent av tjejerna, men bara 14 procent av killarna. 39 procent av tjejerna fick gå på fritidsgårdar, något som var okej för 82 procent av killarna. 41 procent av tjejerna fick ha ett förhållande, medan det förbjöds av föräldrarna för 15,5 procent av killarna.

Slöjor och burkinis är inte bara käcka modeplagg. Självklart kommer flickor och kvinnor till slut att hävda att de själva har valt förtrycket, men det bör ifrågasättas. Vi som har haft tur att växa upp i en kultur som uppmuntrar individualitet och självständigt tänkande måste se bortom påståendet ”jag har valt det här själv”. Vi måste våga trotsa mamma och pappas vilja att kontrollera sina barn stenhårt.

Men Dolores Pigretti Öhman, ledande kommunpolitiker i Hässleholm, vill tråckla in små flickkroppar i skattefinansierade badplagg. Man tror nästan att det är ett skämt, men detta är på riktigt. En svensk politiker för ett regeringsparti vill med skattepengar underlätta för föräldrar att kuva sina flickebarn. Hon vill säkert visa att hon har ett öppet sinne för mångkultur och inte är islamofob eller rasist, men det blir bara tokigt. Att protestera mot ofrihet är alltid rätt. Alltid. Särskilt när det gäller barn.

Jag är den förste att mena att föräldrar borde uppfostra sina barn strängare för att de ska respektera andra människor, men vi som tror på varje människas rätt till frihet att själva få forma sitt liv måste visa att den typ av kontroll som man ägnar sig åt inom hederskulturer är oacceptabel. Vi ska inte bara säga nej till att betala för burkinis – vi ska säga att i svenska skolan gäller andra regler.

Förskolan, socialtjänsten, BUP och så vidare är en finfin arena för att lära ut tanken att även flickor ska få simma, leva, drömma – och att vi står bakom dem när de är rebeller som säger till släkten att de borde få göra så.

Lästips

Dolores Öhman MP
Dolores Öhman MP
Carolin DahlmanSkicka e-post