GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Släckta juleljus är ett hån

Att kommuninvånare och enskilda företag ska parera en politiskt skapad energikris är botten.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 november 2022 • Uppdaterad 20 november 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Släck inte lyset.
Släck inte lyset.Foto: Hasse Holmberg / TT

Bravo! I södra Sverige använde vi 11,5 procent mindre el i oktober och 21 procent mindre i september än för ett år sedan. Att slösa är aldrig en dygd.

Men att klä sig i tagelskjorta i onödan är urbota korkat. Som att avstå från juleljus i Bromölla kommun. Lågenergilampor drar väldigt lite ström och i dessa mörka tider behöver vi alla ljusglimtar vi kan få.

Att det har gått så långt att Energimyndigheten uppmanar oss alla att spara maximalt på något så grundläggande som elektricitet är uppseendeväckande. Att Svenska kraftnät bedömer att risken är reell för roterande nedsläckning av hela områden i vinter är, när man tänker efter, helt galet.

Vi skriver Europa 2022. Förvisso driver Putins krig upp elpriserna och gör energikrisen mer påtaglig, men den grundläggande effektbristen är självförvållad.

Nedstängningen av Barsebäck och två Ringhalsreaktorer i Halland är förödande, särskilt i kombination med dålig överföringskapacitet och alldeles för långsam utbyggnad av vindkraft. Skåne har i dag bara förmåga att tillverka en femtedel av den el vi förbrukar här.

På kort sikt är krisberedskap och meningsfull hushållning av de knappa resurserna det enda vi kan göra. Ändå är det provocerande att som på ett seminarium, arrangerat av Svenskt Näringsliv i torsdags, lyssna på budskapet från bland andra Länsstyrelsen, Region Skåne, skånska kommuner och MSB att företagen måste ta ett större egenansvar för att energisystemet inte fungerar. Företagare måste energieffektivisera och göra krisplaner etcetera. Detsamma gäller hushållen understryker Energimyndigheten.

”Vi kan inte fortsätta frysa inomhus, se lokala företag gå i konkurs och inte sätta upp adventsstjärnor.”

Men det är inte rättvist att enskilda ska behöva ta smällen för ett systemfel som beror på dåliga beslut. Det gäller inte minst tillverkningsföretag som behöver mycket el, till exempel Nymölla bruk i Bromölla, The Absolut Company i Kristianstad och Finja Betong i Hässleholm.

Det minsta man kan begära är att politiker och myndigheter drar lärdomar av tidigare misstag så att södra Sverige kan öka självförsörjningsgraden så fort det bara går. Och då menar jag inte mer oljeeldning som i Karlshamnsverket, vilket absurt nog är vår enda rejäla reservkälla i dag.

Nej, istället handlar det om att korta tillståndsprocesser för kablar och fossilfria kraftkällor. Ändra regleringar. Prioritera energiförsörjningen framför andra intressen. Lösningen är nämligen inte att spara oss ur krisen. Tvärtom behöver vi investera enormt mycket för att klara elektrifieringen av hela samhället.

Och det, mina vänner, betyder att man inte kan ropa ”Not in my backyard!”. I Brösarp protesterar nu många mot en solcellspark, men kommuner och deras invånare måste säga ja till dem och vindsnurror även om de stör utsikten.

För vi kan inte tillåta att vi, vinter efter vinter, ska frysa inomhus, se lokala företag gå i konkurs och dessutom inte sätta upp adventsstjärnor.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.