Sluta slarva bort våra pengar, Malmö

Att kravlöst dela ut bidrag duger inte.
Dahlman • Publicerad 29 november 2017
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

På tisdagen berättade SVT Nyheter att Malmö kommun nu har bestämt att det inte längre ska vara möjligt för papperslösa att få nödbistånd via ombud, utan i stället ska man behöva infinna sig i egen hög person, delvis för att ”kunna vägledas”. Man måste också ange adress för att det ska bli enklare att göra uppföljningar (28/11).

Det är självklart bra förändringar. Men hur har detta kunnat pågå, att skattepengar så lättvindigt har gått till människor som inte är medborgare?

När jag frågade avdelningschefen om hur många kronor eller personer det handlade om fick jag till svar ”Vi har ingen statistik på om det tidigare har förekommit och i så fall hur många, belopp etc”.

Malmö får nästan 5 miljarder kronor i utjämningsbidrag från andra delar av Sverige, från kommuner som ställer hårdare krav. Det betyder att skattebetalare från hela landet har fått se pengar som de gärna hade haft till välfärd eller annat försvinna till – ja, till vem? Ingen vet riktigt vem som var mottagare. Det dög tydligen med att skicka nån kurir en gång i månaden för att casha in. Skäms.

Carolin DahlmanSkicka e-post