Sluta ta snällhet för given

Ledare Artikeln publicerades

Snälla människor förbättrar världen. Goda vardagsgärningar skapar ett gott samhälle.

I en frågespalt på en amerikansk sajt undrade nyligen en förtvivlad make vad han skulle göra med sin gravida frus humör såhär inför jul. Snabba humörsvängningar, oförutsedd ilska och svårtolkade signaler var några av de problem han tyckte att frun hade. Det sympatisökande brevet fick ett svar han kanske inte väntade sig, nämligen att det knappast var så konstigt om en person gravid i åttonde månaden med huvudansvar för hem och yngre barn i juletider fick en kort stubin. Kortfattat; ”gör din insats hemma och ta hand om din fru”.

Många kan nog känna igen sig. Jakten på den perfekta julen kan orsaka stress, bråk och dåliga relationer. Särskilt om det bara är den ena parten i ett förhållande som drar det tunga lasset hemma. Men julen handlar om förväntningar och om att hjälpa till. Inte bara hemma med mat och klappar, utan för bättre behövande, släkt och omvärld. Julen är snällhetens högtid, och världen behöver fler människor som vill vara snälla.

Snällhet betraktas ibland som en duktig och alldaglig egenskap. En vänlighet som man räknar med från andra, men inte riktigt är beredd att ge bort själv. Duktiga flickor förväntas vara snälla mot andra, lämna plats, vara självuppoffrande. I juletid får barn höra att de ska äta en till pepparkaka för att bli snälla, och bland vuxna tas snällhet ofta som en självklarhet.

  Egentligen är snällhet förändring på den allra mest mänskliga och nära nivån. Omtanken om någon nära, telefonsamtalet till en äldre släkting, att hjälpa till där man inte måste, eller att visa uppskattning mot andra. Man är inte snäll för att man måste eller för att någon annan kräver det. Utan man är snäll för att man vill, och det är en stor skillnad.

  Ibland kan vänliga gärningar upplevas som ett krav, men att vara snäll handlar om att vara en medmänniska, och det är något som borde uppmuntras mycket mer. Många är snälla i det tysta – just för att snällheten i sig är något prestigelöst – men snälla gärningar gör världen bättre.

  Julens magi har generationer av snälla kvinnor att tacka för att den finns till. De har genom omsorg av andra förvandlat enkla råvaror som kål, lever, ris och billig fisk till de godaste rätterna på julbordet. Snälla kvinnor som kommit ihåg presenter till barnen, att bjuda med de äldre och skapat den stämning som många förknippar med vinterhögtiden.

  Det är dags att sluta ta de snälla kvinnorna för givna, och uppmuntra fler snälla män. Omtänksamhet, vänlighet och hjälpsamhet behövs inte bara i julstöket, utan i alla vardagssituationer. Ibland beskrivs snällhet som någonting omanligt, något mesigt och något onödigt, trots att till exempel hela den klassiska bilden av en gentleman handlar om att vara snäll mot andra.

  Men det handlar inte bara om män och kvinnor, utan om att ge alla dessa vardagsgärningar det värde de förtjänar. Seriefiguren Bamse lär barn att den som är stark måste vara snäll. Det är dags att vända på begreppet. Det är den som är snäll som är stark. Snälla personer kanske inte syns mest, men det är snälla personer som förbättrar världen. Det börjar i julstöket, och det är på hemmaplan man kan göra allra mest skillnad.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är fristående skribent och arbetar till vardags på Dataspelsbranschen med samhällsanalys.

  Visa mer...