Småtjejer ska inte behöva gifta sig med gamla gubbar

Ett totalförbud mot barnäktenskap i Sverige är det enda rätta. Att regeringen svajar och att Hillevi Larsson (S) pratar om att svenska ungdomar också blir sambos och har sex är både okunnigt och farligt. Skydda barnen som lever i en ofrihet som många av oss har svårt att föreställa oss.
Ledare • Publicerad 25 mars 2018 • Uppdaterad 27 mars 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Robert Hannah (L) tog tydlig ställning mot barnäktenskap i veckan. Tack!
Robert Hannah (L) tog tydlig ställning mot barnäktenskap i veckan. Tack!Foto: FREDRIK PERSSON / TT

I veckan röstade riksdagen ja till ett förslag om förbud mot barnäktenskap. ”För mig som Liberal är det självklart. I mitt Sverige ska ALLA barn vara barn, inte gifta med gamla gubbar”, skrev partiets integrationspolitiska talesperson Gulan Avci (L) på Facebook (23/3).

Alliansen och Sverigedemokraterna röstade för, vilket gjorde att man fick majoritet i riksdagen och kunde rikta ett så kallat tillkännagivande till regeringen som i sommar ska leverera ett lagförslag. Men Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig.

”Vi har ju flickor och pojkar i Sverige i dag, alltså svenska medborgare, som är sambo med varandra, som har sex med varandra, som lever tillsammans och som får barn tillsammans”, argumenterade Hillevi Larsson (S).

Jämförelsen är osmaklig. ”Jag tycker att det är beklämmande att stå och jämföra ungdomar som frivilligt har valt att bo tillsammans med flickor som blivit bortgifta i sina hemländer”, röt riksdagsledamoten Robert Hannah (L).

Ja, det är som att regeringen vägrar inse att många som lever i Sverige idag inte har samma frihet som vi som är födda här tycker är självklar.

I stället för att skydda flickorna hänvisar de rödgröna till EU-rätt och den fria rörligheten. I sin reservation skrev de: "Det inte helt kan uteslutas att situationer kan uppkomma där ett utländskt barnäktenskap bör erkännas för att Sverige ska leva upp till sina internationella åtaganden".

Även detta fick Hannah att gå i taket; han skrev på Facebook: "I vilka situationer anser ni socialdemokrater att det ska finnas särskilda undantag för att tillåta barnäktenskap? Det betyder att ni socialdemokrater tycker att vuxna män ska ha rätt att ha sex med barnbrudar"!

Hårda ord, men ibland behövs klarspråk. De utsatta finns mitt ibland oss och de behöver vårt stöd.

Redan i januari 2016 avslöjade Ekot att asylsökande minderåriga barn hade registrerats som gifta och placerats i samma bostad som betydligt äldre män. Vid en granskning av sex kommuner som tagit emot många ensamkommande fann man runt 70 fall av gifta barn, ”men statistiken är inte fullständig så antagligen handlar det om ännu fler” (18/1 -16).

Det handlar alltså inte om unga som glatt deltar i tv-program och berättar om hur de fått barn tidigt och tycker att det är toppen. Det handlar alldeles för ofta om småtjejer som tvingats in i ringen av sina släktingar. Som inte får gifta sig av kärlek. Som kanske kommer till skada.

Enligt Unicef har mer än 650 miljoner kvinnor i världen ingått äktenskap som barn och varje år gifter sig 12 miljoner flickor före sin 18-årsdag. På hemsidan kan man läsa att ”kropparna hos flickor i tidiga tonåren är inte mogna för att föda barn. Deras graviditet och förlossningar leder oftare till komplikationer än hos vuxna kvinnor. Risken är därmed mycket högre att barnet dör eller att flickan dör eller får men för livet.” Även misshandel är vanligt i barnäktenskap.

Men regeringen väjer och svajar och böjer sig; det framställs som att man inte röstade för i onsdags eftersom man redan arbetar med en proposition, men tydlig i sakfrågan är man då rakt inte. Varför?

”Det har under lång tid funnits en oförmåga att bekämpa hederskulturen. Dels beror det på att kunskapen varit alldeles för dålig. Men också för rädslan att stämplas som rasist om man talar klarspråk om barn- och tvångsäktenskap, kvinnlig könsstympning, kränkande oskuldskontroller och hedersförtryck.” skrev Gulan Avci i Aftonbladet förra året (Aftonbladet 1/6 -17).

Tyvärr ligger nog mycket i det. Rasist- och islamofobanklagelserna haglar över oss som lyfter frågor om hederstrukturer och kvinnors ofrihet. Vi måste lära oss att stå emot dessa, och stå stadigt vid småtjejernas sida vad deras mammor och pappor än tycker.

Generationer av kvinnor och män har kämpat för jämställdhet och individers rätt att få leva livet enligt egna drömmar. Vi vill inte att framstegen ska raderas ut. Vi vill inte gå tillbaka. Eller hur?

Replikskifte angående ledare om barnäktenskap

Riksdagsledamot Hillevi Larsson (S) ifrågasätter ledaren. Carolin Dahlman svarar.

Hillevi Larsson (S)

Tyvärr sprids lögner i ledaren 26 mars. Genom mycket ful citat-teknik klipps ett avsnitt ut om att ungdomar i Sverige kan vara sambos och jag påstås använda detta som ett argument för barnäktenskap.

Här är citatet i sin helhet. De delar som är bortklippta, för att få det att verka som att jag är för barnäktenskap, är markerade med fetstil: ”I den här frågan är det äktenskap vi vänder oss emot. Vi har ju flickor och pojkar i Sverige i dag, alltså svenska medborgare, som är sambo med varandra, som har sex med varandra, som lever tillsammans och som får barn tillsammans. De ska naturligtvis vara över 15 år, för det är den gräns vi har satt. Just den här frågan handlar om äktenskap, och vi är eniga om att vi måste stoppa barnäktenskap så snabbt som möjligt.”

Jag skrev en riksdagsmotion mot barnäktenskap redan år 2000, så det är osmakligt att anklaga mig för att vara för barnäktenskap!

Vidare påstås att S, Mp och V i sin reservation vill tillåta vissa fall av barnäktenskap. Den del som är bortklippt, för att få det att verka som att S, Mp och V är för barnäktenskap, är markerad med fetstil. Utredningen motiverar sitt förslag i denna del med att det inte helt kan uteslutas att situationer kan uppkomma där ett utländskt barnäktenskap bör erkännas för att Sverige ska leva upp till sina internationella åtaganden.

Remisstiden på utredningen om barnäktenskap gick ut 8 mars och regeringen kommer med en skärpt lag mot barnäktenskap före sommaren!

Carolin Dahlman

Lögner är verkligen att ta i. Citatet existerar och vem som helst kan gå in på riksdagens hemsida och läsa eller se. Naturligtvis vill Larsson tona ner sitt klumpiga val av ord; det är naturligt att gå till attack då, men det får inte orden att bli mindre uttalade. Att man i en ledare inte återger flera timmar av debatt är inte konstigt.

Jag påstår heller ingenstans att Larsson skulle vara positiv till barnäktenskap. Dock hade S, V och MP ett val i onsdagens debatt. De hade kunnat rösta för ett totalförbud i stället för att vagt hänvisa till utredningen i en reservation. Det har varit ett känt faktum i åratal att det finns unga som lever som gifta i Sverige och regeringspartierna har haft god tid på sig att agera. Andra partier har uppenbarligen velat hjälpa snabbare, där de rödgröna gömmer sig bakom remissrundor och formalia i stället för att stödja dem som behöver vårt stöd. Vad är en åsikt värd om den inte omvandlas till handling?

Nu kastas många hårda ord mellan opposition och majoritet, vilket känns som missriktad energi när många unga tjejer behöver uppmärksamhet.

Tack för att du läser, delar och debatterar. Följ samtalet på Facebook; leta efter Carolin Hanna Dahlman. Jag kan inte ha fler vänner, men sidan är öppen för alla.

Mer att läsa

Carolin DahlmanSkicka e-post