Snälla Annie, säg inte NääääeeeejjjjJJaaaAAA till Stefan

Annie Lööf (C) har sagt bryskt nej till Stefan Löfven (S) många gånger. Ändå kan det bli ett ja till den envise friaren från S.
Ledare • Publicerad 11 september 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Välj rätt nu!
Välj rätt nu!Foto: Jessica Gow/TT

Gång på gång har Centerns partiledare uttryckt sig negativt till Socialdemokraternas inviter.

Redan 8 november 2013 skrev Annie Lööf på Twitter: ”Det finns tre saker som jag tycker riktigt illa om 1) socialism 2) arrogans 3) män som inte förstår ett nej. Jag säger nej till (S)”.

Efter förra valet sa hon på en presskonferens: ”Det här med en utsträckt hand är ju komiskt” (Aftonbladet 17/9) och till TT: ”Det är nej till att sitta i regeringen med S, ja till Alliansens budgetmotion och ja till att fortsätta med de blocköverskridande överenskommelser som redan finns (19/9 -14).

Under mandatperioden har Lööf fortsatt visa motstånd: ”Jag kommer se till att Stefan Löfven blir av med jobbet efter valet”, lovade hon Agenda 29 januari 2017.

”Om du inte avgår självmant efter valdagen, Stefan, så hjälper vi dig med det när vi röstar nej i den obligatoriska statsministeromröstningen efter valdagen”, skrev hon på Twitter (15/12 -17).

När Näringsminister Mikael Damberg (S) och S partisekreterare Lena Rådström Baastad i mars lockade på Expressens debattsida med att "Centerpartiet och Socialdemokraternas samarbeten går långt tillbaka i tiden och har varit bra för Sverige", svarade Lööf kaxigt på Twitter att: ”(S) är välkomna att stödja en alliansregering för att ta ansvar för landet” (2/3).

Och alldeles nyligen skrev Lööf och hennes partisekreterare i en debattartikel att C ”går till val för att avsätta Stefan Löfven, få ett maktskifte och en ny Alliansregering” (31/8).

Om och om igen har Lööf alltså avvisat lockropen från Socialdemokraterna. Både hon och Jan Björklund (L) har visserligen sagt sig villiga att samarbeta med S, men inte samregera, i alla fall inte utan resten av Alliansen.

”Om olyckan skulle vara framme och Alliansen blir mindre än de rödgröna så är jag beredd att som en ansvarsfull partiledare föra samtal över blockgränsen. Men det måste ske inom ramen för Alliansen i så fall”, sa Lööf till Svenska Dagbladet 12/10 -16.

Även L kan tänka sig en blocköverskridande regering med samtliga Allianspartier och S om det inte går att bilda en Alliansregering utan stöd av SD .

Lööf har tidigare även talat om en annan lösning. ”Om inte hela Alliansen kan tänka sig att föra samtal över blockgränsen utan söker sig närmare SD, då kommer C att ställa sig utanför och vara ett oppositionsparti, sa Lööf i Agenda förra året (29/1 -17).

Dock har hon på senare tid talat i något mjukare termer. 31 augusti skrev hon och partisekreteraren Michael Arthursson på Aftonbladet debatt: ”Men risken finns att det blir ett komplicerat läge efter valdagen, en situation där inget politiskt block, ingen regeringsbildare, har ett självklart parlamentariskt stöd för att bilda en ny regering. Då krävs det att flera partier är beredda att ta ansvar för hur Sverige ska styras. Annars riskerar Sverige kastas in i ett parlamentariskt kaos”.

Vad betyder det? Lööf har vid ett flertal tillfällen talat om att ”föra samtal”, ”föra ansvarsfulla samtal” och ”hitta andra lösningar”, men det är flummigt uttryckt, något som kan innebära både det ena och det andra, allt och inget.

I Dagens Industri på måndagen sa hon att ”Centerpartiet kommer inte bryta sig loss ur alliansen för att sitta i en Stefan Löfven-ledd regering” men la till: ”Vi får föra ansvarsfulla samtal över blockgränsen för att forma en stabil regering framåt” (10/9).

”Ansvarsfulla samtal” - vad betyder det?

Hon fortsatte: ”Just nu är det dött lopp mellan blocken. När Stefan Löfven har avgått kommer vi påbörja demokratiska samtal i riksdagen om hur vi kan forma en alliansregering eller en annan form av regering framåt”.

”En annan form av regering” - vad betyder det?

Nu gäller det att Annie Lööf påminns om sina löften. Eller kanske var det inga löften utan bara målsättningar med reservationer – det vill säga att hon ändå har ryggen fri?

”Framåt” indikerar ju faktiskt visserligen rörelse, men inte riktning. Låt oss hoppas att destinationen är Ulf Kristersson (M) och inte Stefan Löfven (S).

Men redan efter några timmar efter att jag lagt ut denna sa Lööf i Expressen om att samregera med S och L: ”Det är en konstellation som Stefan Löfven och Socialdemokraterna har haft som önskemål i flera decennier. Det är inget nytt att deras mål är att sitta kvar vid makten. Att härska, söndra och splittra Alliansen för att på det sättet kunna vara solen som allt snurrar kring"

Carolin DahlmanSkicka e-post