Carolin Dahlman: Snecker vill såklart släppa ut fångarna

Vänsterpartiet vill att fångar ska påbörja villkorlig frigivning i förtid eftersom det är fullt på fängelserna. Som vanligt vill V ge brottslingar frihet, till synes utan tanke på brottsoffren.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 11 november 2020 • Uppdaterad 12 november 2020
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
”Det är märkligt hur Snecker ständigt finner nya argument för att låta brottslingar komma undan straff.”

Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson för V, är bekymrad över platsbristen på våra fängelser och har kommit på en fiffig lösning: Släpp ut 30 procent av fångarna! Låt dem som inte dömts för sex- eller våldsbrott avtjäna den villkorliga frigivningen i förtid!

Quick fix. Problemen lösta! Eller... ?

Det är märkligt hur Snecker ständigt finner nya argument för att låta brottslingar komma undan straff. Tidigare har hon även motsatt sig att man tar bort straffreduktion för unga förövare på grund av smittorisken för covid-19 och att kostnaden för att låsa in unga är hög. Skärpta straff löser inte gängvåldet, menar hon i en text. Och i ett tweet apropå att regeringen – enligt Snecker – "hetsade på" med längre straff undrade hon "Var ska alla anstaltsklienter låsas in?"

Ja, platsbristen är onekligen ett problem, men inte ett olösligt sådant. Moderaternas svar är att bygga ut. Kristdemokraternas hyra platser i andra länder. Liberalerna kan tänka sig att återöppna äldre anstalter akut.

Men för V är alltså det enklaste att lösa överbeläggningen genom att låta fångarna åka hem. Att ge frihet tidigare åt dem som har villkorlig dom skulle frigöra 1 500 platser, enligt Snecker.

Men redan idag är generositeten kring villkorlig frigivning stor då detta är huvudregel i rättssystemet. Vad tror Vänsterpartiet att brottsoffren tänker och känner om de som kränkt och skadat släpps ut ännu tidigare? Tänker Snecker ens på dem? Hur mycket är lagarna värda om folk ändå inte bestraffas?

Att hålla folk inburade är ingen lösning som gör skurkar till snällisar i ett huj, men det ger Kriminalvården chans att behandla och omvända människor, samt håller dem som visat sig kunna vara farliga för andra borta från gatorna. Fler straff bör höjas, inte sänkas, särskilt för återfallsförbrytare.

Johan Forssell (M) sa i riksdagsdebatten på tisdagen att villkorlig frigivning ska vara en möjlighet för den som anstränger sig snarare än en rättighet, vilket det i princip i dag egentligen är. "Vi tycker att det är rimligt att belöna ett bra beteende. Men att nästan med automatik få villkorlig frigivning, även om man väljer att inte delta i behandlingsprogram eller studier, tycker vi är problematiskt."

Men för Linda Westerlund Snecker är det tydligen nemas problemas. Släpp fångarna loss! Hos V är det ständigt vår.

.

.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.