Annons

Emma Jaenson: Snikna ex-ministrar borde avstå sina fallskärmar

Att ta emot hundratusentals kronor när man redan har en mycket hög lön från skattebetalarna är omoraliskt även om det är enligt reglerna.
Emma JaensonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 oktober 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Hur resonerar Märta Stenevi och Per Bolund?
Hur resonerar Märta Stenevi och Per Bolund?Foto: Henrik Montgomery/TT

När ministrar avgår har de rätt till en fallskärm, eller en så kallad avgångsersättning. “Syftet är att man ska ha ersättning under den tid man söker nya uppgifter”, säger Statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson (SVT 21/10).

Det är inget konstigt med det.

Annons

Eftersom det kan svänga plötsligt i politiken kan ett statsråd plötsligt stå utan jobb. Utan avgångsvederlag har de ingen inkomst. Ministrar har således rätt till full lön, generellt 145 000 kronor, ett år efter att de lämnat sin ministerpost.

Men nu framkommer att flera av våra tidigare ministrar tycks lyfta enorma fallskärmar, trots att de håvar in riksdagslöner på över 70 000 kronor varje månad.

”Att folkvalda gör på det här sättet är oerhört.”

I SVT konstateras att flera av de miljöpartistiska och socialdemokratiska ministrarna som avgick i höstas när Miljöpartiet hoppade av regeringen, har tagit ut hundratusentals kronor i avgångsvederlag, trots att de samtidigt arbetat och fått lön från riksdagen.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund har tagit ut drygt 700 000 kronor i fallskärm sedan han avgick som minister trots att han samtidigt fått lön på 71 500 kronor som riksdagsledamot.

Den tidigare landsbygdsministern Jennie Nilsson (S), som lämnade sin ministerpost för att säkra Socialdemokraternas mandat i riksdagen har gjort precis samma sak. Mellan december 2021 och oktober 2022 tog hon ut 753 000 kronor för att toppa upp riksdagslönen.

Den tidigare näringsministerns Ibrahim Baylan (S) har lyft 857 000 kronor utöver sin riksdagslön och tidigare biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) 820 000 kronor.

Märta Stenevi (MP) landar på 657 732 kronor i fallskärm utöver sin språkrörslön på 76 505 kronor.

Att folkvalda gör på det här sättet är oerhört. Det spelar ingen roll att det är enligt reglerna. Att ta emot hundratusentals kronor i skattepengar när man redan har en mycket hög lön från skattebetalarna är sniket och omoraliskt.

Samtidigt som folk tvingas flytta från sina hem på grund av den hutlösa energipolitik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bedrivit sitter deras egna politiker, efter att de avgått, och plockar ut hundratusentals skattekronor, utöver sin redan höga riksdagslön.

Hur resonerar Märta Stenevi och Per Bolund?

”Hur resonerar Märta Stenevi och Per Bolund?”
Annons

Det tidigare språkröret Gustav Fridolin (MP) valde att inte ta ut någon fallskärm när han avgick som utbildningsminister 2019. Han gick i stället direkt till jobbet som lärare och sannolikt en avsevärt mycket lägre lön än riksdagsledamöter.

Det visar på ryggrad, till skillnad från partikollegorna. Ex-ministrarna borde följa Fridolins exempel.

Annons
Annons
Annons
Annons