GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Covidpass kommer väl till pass nu

Det är fenomenalt om Sverige har lärt sig av tidigare misstag och agerar mer proaktivt än tidigare. Pandemin är inte över.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 18 november 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Vaccinationsbevis.
Vaccinationsbevis.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet covidsmittade ökade med 40 procent i Skåne under de två senaste veckorna. Fler patienter läggs in på CSK och i Hässleholm. I Danmark och i andra europeiska länder drar farsoten i väg likt den gjorde så här års förra året. Men en avgörande skillnad är att vi nu har vaccin och att många därför löper lägre risk att bli riktigt sjuka.

Men alldeles för många är fortfarande ovaccinerade. Att färre än varannan gravid kvinna har tagit sina sprutor är en gåta, eftersom de löper högre risk att bli rejält dåliga och rentav dö (Läkartidningen 25/10). Att antivaxxrörelsen får människor att avstå att skydda sig och andra är synnerligen sorgligt.

Antalet nyvaccinerade är nu oerhört få. I Skåne tog bara ett par tusen sin första spruta under vecka 45. Endast 75 procent av de över 12 år är fullvaccinerade, vilket motsvarar omkring 900 000 av Skånes 1,4 miljoner invånare. Viruset har alltså fortfarande gott om individer att hoppa emellan. Och även vaccinerade kan bli infekterade och sprida sjukdomen till andra.

Därför behöver fler vaccinera sig. Regionråden Carl Johan Sonesson (M) och Gilbert Tribo (L) har legat på för att testa även dubbelvaccinerade, använda alla restdoser i stället för att kasta dem samt för att införa covidpass (KB 9/11). På onsdagen togs glädjande nog steg i rätt riktning i alla tre frågorna.

Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Karin Tegmark Wisell beslöt att alla från förskoleåldern och uppåt ska testas igen om de har symtom. Att sluta provta vaccinerade från den 1 november var oansvarigt – det är som att köra i hög hastighet i mörker. Vi måste testa för att veta hur läget är och för att kunna smittspåra.

Region Skånes tjänstemän fattade också ett nytt beslut om att överblivna vaccindoser ska kunna ges till bland annat sjukvårdspersonal och de som är under 65 år, efter påtryckningarna från Alliansstyret (KB 17/11).

Och socialminister Lena Hallengren (S) deklarerade att även Sverige slutligen ska börja använda covidpass från och med den 1 december. I andra länder har hundratusentals vuxna valt att ta sina sprutor när de fått ordentliga incitament för att göra det: För att få gå på konserter och inomhusmatcher behöver man snart visa vaccinationsbevisi entrén.

Det är helt rätt att det är de som inte har gjort sin plikt som ska få det tuffare. För att i dagsläget inte ta sina sprutor är egoistiskt och dumt. Man riskerar inte bara sin egen hälsa och att smitta andra – de ovaccinerade som behöver sjukhusvård tar mycket resurser från andra patientgrupper. Covidvård kräver också mängder av skattekronor.

”Vilken rätt har man att vältra över lidande och kostnader på andra när det finns gott om säkert och gratis vaccin? Absolut ingen.”

Vilken rätt har man att vältra över lidande och kostnader på andra när det finns gott om säkert och gratis vaccin? Absolut ingen.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.