GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Dadgostars utpressning hotar den svenska modellen

Att tvinga fram förändringar av grundläggande institutioner på bara några dygn i slutna rum är farligt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 november 2021 • Uppdaterad 22 november 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Upprorsmakare.
Upprorsmakare.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar leker med elden. Hon kräver avsevärt högre garantipensioner under innevarande mandatperiod – annars kommer hon inte att låta Magdalena Andersson (S) bilda en ny rödgrön regering på onsdag morgon. Det må låta som ett behjärtansvärt krav, men om S går med på detta får det långtgående och negativa konsekvenser både för hur grundläggande institutioner och politiska spelregler fungerar i Sverige.

Vi har en värdefull tradition med gedigna utredningar och parlamentariska grupper, som helt skulle åsidosättas om V får igenom sina krav i det nu pågående chickenracet.

”Sverige har en värdefull tradition med gedigna utredningar och parlamentariska grupper, som helt skulle åsidosättas om V får igenom sina krav i det nu pågående chickenracet.”

Vänsterpartiet sitter inte i pensionsgruppen – de vill sabotera den. Nu försöker de få Magdalena Andersson att ändra såväl pensionssystemen som praxis – genom att rikta en pistol mot hennes statsministerambitioner.

Dessutom finns det politiska invändningar i sak mot höjda garantipensioner: Dels behöver det alltid vara lönsamt för den enskilde att arbeta, dels är det inte rättvist att skattebetalarna stå för en rejäl ökning av fasta kostnader, nu och framöver.

Senare på onsdagen ska riksdagen också fatta beslut om Sveriges statsbudget för 2022. Om Magdalena Andersson trots allt blir accepterad som statsminister av kammarens ledamöter krävs ännu mer för att hennes budgetproposition ska gå igenom – både V och C måste aktivt rösta för den. Och därmed bryta med praxis, eftersom det gängse är att mindre partier lägger ner sina röster när deras budgetförslag fallit bort i voteringarna.

Det vore olyckligt om Centerpartiet ändå skulle välja att stödja regeringens politik utan varken januariavtal eller budgetförhandlingar. Socialdemokraterna och Miljöpartiet för verkligen inte en grön och liberal politik. Plus att ett ja till den rödgröna budgeten skulle placera C i ”vänsterburen” i omvärldens ögon för lång tid framöver.

Men framför allt vore det dumt att rubba praxis för hur politik förhandlas och beslutas inför framtiden. Det politiska landskapet har förändrats radikalt, liksom tonläget och den politiska kulturen. När det inte finns några naturliga eller harmoniska majoriteter blir politikens former och institutioner ännu viktigare.

Sverige skulle inte må bra av att ha en ordning med så svaga ministärer och konfliktfyllda förhandlingar att till och med pensionssystemet kan kastas över bord i slutna förhandlingsrum på bara några dygn.

Och hur en eventuell regering Andersson ska få igenom sin övriga politik framöver i rådande läge är en gåta. Det bådar inte gott för elpriserna, arbetslösheten, infrastrukturen, polisen och alla andra angelägna saker som behöver åtgärdas å det snaraste. Framtiden blir betydligt bistrare för oss alla om det inte finns en beslutsfähig och proaktiv ledning, eftersom vi lever i ett så genompolitiserat land. Osäkerhet och stagnation har ett högt pris.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.