Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Den höga arbetslösheten är ingen lek

Att var tionde går utan jobb i nordöstra Skåne är inte hållbart. Det måste startas fler företag här.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Signerat • Publicerad 5 april 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Arbete och kommers höjer välståndet.
Arbete och kommers höjer välståndet.Foto: Bosse Nilsson

Omkring var tionde person är arbetslös i nordöstra Skåne. Nedbrutet på kommunnivå ser procentsatserna ut så här: Kristianstad 11,4, Hässleholm 10,6, Bromölla 9,7 och Östra Göinge 13,6.

Det är väldigt höga siffror, både jämfört med övriga Sverige och hur det sett ut under bättre tider. Arbetslösheten i landet är 8,7 procent – vilket ligger i samma härad som efter finanskrisen 2008.

Annons

Vad innebär detta? För det första är det skadligt och dyrt för den enskilde. Att inte kunna försörja sig genom eget arbete sänker såväl självförtroendet som den ekonomiska friheten. Det är också enkelt att tappa fart, rutiner, nätverk och kompetens, vilket gör det ännu svårare att få ett jobb. Särskilt om man är arbetslös länge.

”För samhället betyder en hög arbetslöshet att det skapas mindre välstånd.”

Att inte ha en arbetsinkomst betyder också att man inte har samma trygghet, eftersom socialförsäkringarna bygger på att man lönearbetar. Det är också besvärligare att få ett banklån, planera sin framtid och bilda familj.

För samhället betyder en hög arbetslöshet att det skapas mindre välstånd. Det kanske viktigaste med ett arbete är just att man producerar varor och tjänster som är värdefulla för andra. Att inte fler får möjlighet att omsätta sina kunskaper och vakna timmar i produktivt arbete är således en stor förlust.

Och för den offentliga sektorn betyder en hög arbetslöshet lägre skatteintäkter och högre utgifter för bland annat a-kassa, arbetsförmedling och försörjningsstöd. Som bekant är ju staten, regionen och kommunen inte någon annan utan en gemensam angelägenhet för alla skattebetalare.

Det finns ingen annan som betalar för kalaset än vi själva. Nu, eller i framtiden om vi lånar upp för att finansiera det.

Att vi befinner oss i en pandemi är extraordinärt och det kräver stora stödpaket, både till arbetsgivare och till dem som har blivit av med jobbet. Staten skuldsätter sig för att dämpa de negativa effekterna av de nödvändiga smittskyddsåtgärderna som får ekonomin att krympa. Men coronakrisen kommer att ebba ut, särskilt när vaccinet gör att vi kan börja återgå till det normala.

”Det har länge varit ett strukturellt problem att Skåne har en hög arbetslöshet och en låg skattekraft, jämfört med Sverige i övrigt.”

Däremot har det länge varit ett strukturellt problem att Skåne har en relativt hög arbetslöshet och en låg skattekraft, jämfört med Sverige i övrigt. Så borde det inte vara, givet regionens stora befolkning och geografiska läge.

Det finns all anledning att göra allt för att fler ska lönearbeta i Skåne. För att det ska bli verklighet krävs att fler startar företag. Det är nämligen orimligt att tro – eller hoppas på – att den offentliga sektorn ska anställa fler. Region Skåne och många kommuner är redan riktigt stora arbetsgivare, och de kan inte höja skatterna i all oändlighet för att finansiera alla sina medarbetare.

”Företagare är de verkliga samhällsbyggarna.”

Mer utbildning och bättre matchning är några viktiga faktorer för att fler ska hitta ett jobb. Men det räcker inte. Företagsklimatet måste bli bättre. Kommunikationerna likaså. Ingångslöner borde vara lägre, liksom arbetsgivaravgifterna. Arbetsrätten behöver moderniseras. Och gigekonomin ska uppmuntras.

Men framför allt borde fler visa uppskattning för grannar och vänner som spänner bågen och startar eget. De som tar en risk och jobbar järnet för att bygga upp en verksamhet. Företagare är de verkliga samhällsbyggarna.

Annons

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons