GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: En knivattack är alltid fel

Även en yngling bär ansvar för sina dåd.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 januari 2022 • Uppdaterad 11 januari 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

Årets första skoldag började tragiskt och dramatiskt på NTI-gymnasiet i Kristianstad. En yngling attackerade en annan elev plus en lärare med kniv. Knivpojken – för det rör sig om en person som ska fylla 17 i år – tillfogade sin jämnårige skolkamrat allvarliga skador, medan den 50-årige pedagogen som tur var kom lindrigt undan.

”Alla vet att det är fel och farligt att hugga andra med kniv.”

På en pressträff på måndagseftermiddagen berättade lokalpolisområdeschefen Anders Olofsson att gärningsmannen greps på platsen, bara sju minuter efter att det första larmsamtalet kom från skolan. Det är gott att veta att utryckningar kan ske så snabbt och rådigt.

Informationen är fortfarande knapphändig och vi vet inte varför ynglingen angrep sina medmänniskor i sin egen skola. Det finns allehanda tänkbara orsaker: psykisk ohälsa, impulsivitet, våldsam personlighet, sociala problem, extremism och droger för att nämna några.

”Det individuella ansvaret får inte glömmas bort – eller gömmas bland omvärldsfaktorer.”

Inte desto mindre bär alla som är straffmyndiga ett ansvar för sina handlingar. Alla vet att det är fel och farligt att hugga andra med kniv. Ändå valde gärningsmannen att göra just detta. Att hjälpa en minderårig att komma tillrätta med sina problem är en viktig uppgift för stat, kommun och omgivningen i övrigt. Men det individuella ansvaret får inte glömmas bort – eller gömmas bland omvärldsfaktorer. Man kan inte skylla allt på strukturer och samhället.

Det är också centralt att de två skadade – och de uppskärrade människorna i skolan som blev vittnen till våldsamheterna i en hemtam miljö som ska vara säker – får upprättelse – och krisstöd.

Knivdådet är en enskild händelse, men kommer förmodligen att öka den upplevda otryggheten i samhället. Så tyvärr skadade inte gärningsmannen bara två personer, utan även tilliten mellan människor. Då gäller det att komma ihåg att denna typ av attacker trots allt är ovanliga och att de inte bör förstöra vardagen för oss alla genom alltför mycket oro. För då får vi betala dubbelt för illgärningen. Däremot behövs krisplaner och säkerhetsåtgärder även på skolor om det osannolika ändå inträffar.

Men den som ska bära sitt straff är den skyldige, och ingen annan.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.