Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Explosionen i Göteborg belyser vikten av sans

Utmaningen består i att varken vara gam eller struts. Att utgå ifrån uppgifter som går att belägga utan att blunda för otrevliga fenomen eller slutsatser.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 september 2021 • Uppdaterad 1 oktober 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
En stor explosion inträffade i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i centrala Göteborg på tisdagsmorgonen.
En stor explosion inträffade i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i centrala Göteborg på tisdagsmorgonen.Foto: Adam Ihse/TT

Vem placerade bomben i bostadshuset i hjärtat av Göteborg i tisdags morse? Ett tjugotal personer fick föras till sjukhus och 140 lägenheter har fått stora skador. Människor har förlorat trygghet och sina hem.

Byggnaden som eldhärjades ligger också nära flera lärosäten, bland annat Handelshögskolan och Göteborgs universitet, så explosionen berör väldigt många människor. Det är självfallet att ställa sig frågan om man är säker i sin vardag: Kan man ens känna sig trygg i sin egen säng?

Annons

Oron kan dock lätt springa i väg och skapa tankefigurer och förklaringar som det ännu inte finns fog för. Såväl politiker som opinionsbildare utgick snabbt ifrån att det förmodligen är gängkriminella eller klaner som ligger bakom dådet. Och som ett brev på posten kom krav på hårdare tag. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gick självfallet längst genom att kräva undantagstillstånd och militära insatser.

Den alltid lika misantropiska Katerina Janouch hävdade på Twitter att en polis som bor i huset är belagd med munkavle av sina chefer och att ”magnituden av skandalen hur kriminella klaner nu bestämmer över Sverige, svenskt polisväsende, över allas vår säkerhet, är grotesk”.

”Det är mycket enklare att skjuta skarpt från höften än att ha is i magen.”

I Svenska Dagbladets podd Ledarredaktionen slog författaren Ayaan Hirsi Ali, som bor i USA, på onsdagen fast i ett samtal med Paulina Neuding att explosionen i Göteborg inte kunde förvåna någon, utan är en konsekvens av stor utomeuropeisk invandring till Sverige.

Andra har spekulerat i att det är ett vittne mot organiserad brottslighet som var måltavlan för dådet. Skulle det vara fallet vore det så klart ett hot mot rättssamhället och lag och ordning. Och ja, Sverige har utan tvekan allvarliga problem med gängkriminalitet, rekrytering av barn och grovt våld på allmän plats.

Men det betyder inte att man varje gång något otäckt händer kan utgå ifrån att gangstrarna eller invandrarna är de skyldiga.

På torsdagen kom uppgifter att polisen undersöker om gärningsmannen är en man i 55-årsåldern, som anhölls i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Mannens mamma har en lägenhet i det sprängda huset där han har bott. Fastighetsägaren har nyligen vräkt dem, vilket mannen har reagerat kraftigt emot. Det kan alltså röra sig om en enskild person – utan någon koppling till kriminella eller klaner – som har tuttat på den stora branden.

Vad vill jag säga med detta? Att man ska vara försiktig med att gå händelserna i förväg. Det är viktigt att inte utgå ifrån att varje dåd är gängrelaterat eller begås av personer med en viss bakgrund.

Ibland kan polisen också först anhålla personer som senare kan avskrivas från brottsmisstankar, såsom skedde efter skottlossningen på Gamlegården i Kristianstad i augusti. De som först greps släpptes sedan och nu sitter tre helt andra personer häktade. Det är också först när rättsstaten har gjort hela sitt arbete och ställt misstänkta inför rätta som man har lättare att avgöra om de är skyldiga. Och sådant tar tid, vilket ju varken journalister, twittrare eller politiker verkar ha tid med nuförtiden.

Det är mycket enklare att skjuta skarpt från höften än att ha is i magen.

Man brukar tala om att medier ska rapportera om det som är sant och relevant. Just vid olyckor och våldsbrott är det extra viktigt, eftersom tragiska händelser drabbar många negativt och skapar stor oro och rädsla. Detta är också viktigt för politiska ledare att hålla i minnet.

Annons

Samtidigt är det avgörande att visa och skriva om otrevliga fenomen som ökat våld, gäng och klanstrukturer och vad de beror på och vad som kan göras. Utmaningen består alltså i att varken vara gam eller struts. Att bara utgå ifrån fakta som går att belägga samt forskning och annan kunskapsutveckling om orsakssamband och lämpliga motåtgärder.

Moderation och professionalism alltså.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons