Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Förstatligande är inte rätt recept

Den sjuka vården botas inte av KD:s förslag att lägga ner regionerna.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 juli 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Kristdemokraternas  Ebba Busch talade i Almedalen på tisdagsförmiddagen.
Kristdemokraternas Ebba Busch talade i Almedalen på tisdagsförmiddagen.Foto: Henrik Montgomery

Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch har ett genuint engagemang för sjuka människor. Hon lyfter allt som oftast hur patienter har det, så också i sitt tal i Almedalen på tisdagen.

Det är i sanning upprörande att 140 000 svenskar har väntat alldeles för länge på den behandling de har laglig rätt till. Vårdköerna ringlade långa redan före pandemin och nu är vårdskulden ännu större.

Annons

Sverige lägger mer pengar än genomsnittet i Europa på vård: hela 11,5 procent av BNP. Vi har fler läkare och sjuksköterskor – men förre vårdplatser – per capita.

Ebba Busch har rätt i att vården har systemproblem. Men hennes recept är fel. KD vill lägga ner de 21 regionerna och ge staten ansvaret för sjukvården. Det låter enkelt, men det är inget Alexanderhugg.

Ta Region Skåne som exempel. Här bor 1,4 miljoner människor och det finns 10 sjukhus och 181 vårdcentraler, varav många är privata. Sjukvårdsbudgeten ligger på 41,5 miljarder kronor och tiotusentals arbetar i den skånska vården.

”Vem tror på fullt allvar att staten vore en bra organisatör för denna gigantiska vårdapparat?”

Slå sedan ihop detta med alla sjukhus, vårdcentraler, barnavårdscentraler, barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar och hospice i resten av Sverige. Vem tror på fullt allvar att staten vore en bra organisatör för denna gigantiska vårdapparat? Ska en myndighet i Stockholm styra denna komplexa verksamhet? Och hur ska de politiska prioriteringarna slå igenom och väljarna utkräva ansvar?

Svensk sjukvård skulle kunna bli mycket mer effektiv och ge människor vård i tid om fokuset verkligen låg på patienten. Det finns ideologiska låsningar i många vänsterstyrda regioner som därför inte använder privata utförare för till exempel gråstarrsoperationer. Krav från facken gör att operationssalarna på regionernas sjukhus inte används så mycket som de borde. Kristdemokraternas förslag om en nationell vårdförmedling för att nyttja all tillgänglig vårdkapacitet i landet för att minska vårdköerna är därför bra.

Det råder också brist på specialistsjuksköterskor: Hur får man fler att välja och stanna i yrket?

De undermåliga IT- och journalsystemen äter dessutom upp otroligt många arbetstimmar som hade kunnat användas till vård. Svensk sjukvård hade emellertid varit hjälpt av nationella standarder och moderniserad lagstiftning och här hade KD kunnat göra en viktig insats.

Ebba Busch vill väl. Men det är inte önskvärt att socialminister Lena Hallengren (S) blir huvudansvarig för all svensk sjukvård – eller kristdemokratledaren själv om hon blir Hallengrens efterträdare vid ett eventuellt regeringsskifte i höst.

Vägen till en bättre sjukvård går via fler vårdval, fler privata sjukhus, konkurrens mellan regionerna, fungerande digitala verktyg, bättre arbetsvillkor samt mer lokal granskning.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons