GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Frihet kräver demokrati, huggen i granit

Annie Lööf (C) pekade både på allvaret och presenterade förslagen i sitt sommartal.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 augusti 2021 • Uppdaterad 30 augusti 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Centerpartiets ledare Annie Lööf höll sommartal på Carlhälls Gård i Stockholm på måndagen.
Centerpartiets ledare Annie Lööf höll sommartal på Carlhälls Gård i Stockholm på måndagen.
Foto: Christine Olsson/TT

”Det är mörka moln på himlen, det är hårda ord i luften. Men vi ska aldrig vika oss för sånt.”

Centerledaren Annie Lööf citerade musikern Lars Winnerbäck i sitt sommartal på måndagen. Hon varnar, med rätta, för att det öppna samhället utmanas på riktigt. Av religiösa fundamentalister, talibaner, totalitära aktivister, auktoritära politiker – och ilskna twittrare.

Varför är detta så vanskligt? Så viktigt?

Den liberala demokratin – den ordning som vi har tagit för given i decennier – har gett miljarder människor större friheter och välstånd än någonsin tidigare i historien.

Eller med Annie Lööfs ord: ”Sedan allmän och lika rösträtt infördes för nästan exakt 100 år sedan har vårt land blomstrat. Tack vare ett fritt företagande, marknadsekonomi, handel och utbyte har vi utvecklats till ett av världens rikaste.”

I sitt tal presenterade därför Annie Lööf en lång rad förslag för att värna demokratiska och rättsstatliga institutioner i Sverige. Hon lade också ut texten på DN Debatt och förklarade varför Sverige behöver en författningsdomstol. Den ska kunna pröva om lagar bryter mot grundlagen. Det behövs också tydligare regler för hur justitieråd i de högsta domstolarna ska utses för att säkra deras självständighet.

Även folkvalda, journalister och konstnärer behöver bättre skydd mot hat och hot för att det fria ordet ska kunna säkras.

Vidare ska inte riksdagen – som i dag – kunna ändra grundlagar utan en kvalificerad majoritet samt ett ordinarie val emellan, menar Centerpartiet. Sydsvenskans liberala stjärnskribent, Per T Ohlsson, har länge påpekat att vårt land är ovanligt sårbart för attacker från auktoritära krafter. De skulle alldeles för lätt kunna rösta igenom konstitutionella förändringar och frånta minoriteter deras rättigheter.

”Vårt land är ovanligt sårbart för attacker från auktoritära krafter.”

Också Liberalerna och Moderaterna har tidigare i år lagt fram förslag för att stärka grundlagen i syfte att värna fria medier, domstolar och universitet. Det är mycket värdefullt att dessa tre borgerliga riksdagspartier tar det öppna samhällets fiender på allvar. För det som länge var självklart, nämligen att demokrati, tolerans och frihet alltid kommer att gälla i Sverige, är det inte längre.

Titta på vad som händer i vårt södra grannland Polen, där befolkningen gjorde sig av med kommunismens ok 1989 och med stor optimism sedan blev medlemmar i EU. Polackerna fick stora friheter, men på senare år har en konservativ rörelse vunnit mark. Dagens regim utkämpar ett kulturkrig i vilket den förföljer domare, journalister, tjänstemän, museichefer och politiker som står upp för frihet och oberoende.

Sverige är inte immunt mot de nationalistiska och populistiska strömningarna i omvärlden. Jimmie Åkesson (SD) har fångat upp dem och fört in dem i riksdagen. Och många moderater och kristdemokrater sjunger numera med i en hel del av de socialkonservativa folkvisorna.

Socialdemokraterna lär snart stämma in i dem för att vinna tillbaka förlorade väljare. S har också sedan länge motsatt sig alla former av konstitutionella förstärkningar. Bland annat stoppade partiet flera liberaliseringar i den stora grundlagsreformen, som initierades av Alliansregeringen, 2011.

Och som juristen och partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) har uppmärksammat har S bara varit riktigt konkreta i en enda konstitutionell fråga efter valet 2018: Stefan Löfven har väckt ett förslag om att det ska bli svårare för riksdagen att i framtiden avsätta statsministrar och regeringar. ”Därmed utmanade han en av de centrala förändringarna i 2011 års grundlagsreform, nämligen att förtroendet för regeringen automatiskt ska prövas i riksdagen efter ett val och att regeringsbildningsprocessen tydligt ska föras i riksdagen.” (DI 4/3)

Socialdemokraterna har aldrig velat ha tydligare maktdelning eller stärkt äganderätt – två centrala ingredienser i den liberala demokratin. Det är ytterligare en anledning till att de inte borde få förnyat förtroende i nästa val.

Men Annie Lööf valde att ta upp vikten av äganderätt i sommartalet. Förvisso på sant centermanér i form av uppluckrat strandskydd och starkare skogsägare. Huvudbudskapet är dock generellt och hugget i granit:

”Vi kommer fortsätta slåss för öppenhet och tolerans. Fortsätta försvara mångfalden, jämställdheten och den liberala demokratin.”

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.