Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Hurra för att Elon Musk tar över Twitter

Superentreprenören kan lyfta den tjattrande klassens torg.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 april 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Framtidsman.
Framtidsman.Foto: Patrick Pleul

Twitter är på många sätt en guldgruva. På denna mikroblogg kan man i realtid följa vad som händer på krigsfronten i Ukraina. Finna initierade analyser av världsnamn. Titta på videoklipp, få lästips och delta i samhällsdebatten. Var och en kan publicera sig på max 280 tecken – eller vidarebefordra andras inlägg till sina följare.

Det som blir viralt sprids med vindens hastighet till hundratusentals användare över hela jorden, men det går också att finna meningsfränder inom smala områden. Få vänner, eller rentav finna den stora kärleken.

Självklart finns även avarter: plumpa påhopp, rena osanningar och uppvigling. Men man väljer själv vilka konton man vill följa och kan blocka hotfulla röster.

Twitter har blivit en viktig del av min vardag. Jag lär mig nya saker där varje dag.

Det finns i dag 330 miljoner aktiva konton och många i ”den tjattrande klassen” – politiker, akademiker, kulturpersonligheter och journalister – gillar att hänga på detta globala torg.

Detta har världens mest förmögne man, Elon Musk, tagit fasta på och köper nu hela företaget för svindlande 44 miljarder dollar. Han är en imponerande entreprenör som bokstavligen utmanar devisen ”the sky is the limit” gång på gång. Musk har själv ett av de mest populära kontona på Twitter och säger sig genom förvärvet av plattformen vilja garantera yttrandefriheten på nätet.

Som ett brev på posten kommer nu mängder av förutsägbara varningar för denna gossen ruda. Musk anklagas för att vara för vårdslös, mäktig och rik. Eller för att han inte kommer att ha tid att driva utvecklingen framåt – han är fullt upptagen med att skjuta upp SpaceX-raketer i rymden och att masstillverka Teslor till folket.

Själv applåderar jag förtjust hans senaste drag. Musk har en briljant förmåga att tänka nytt – och förverkliga sina banbrytande idéer. Och råd att säga precis vad han tycker. Dessutom besitter han frihetspatos och ett skyhögt IQ. Han lär göra avtryck på Twitter; hans första löften är att man ska kunna redigera sina inlägg i efterhand och att det ska finnas riktiga personer bakom alla konton.

Kärnfrågan är dock om han kommer att driva Twitter som en teknisk plattform som bara plockar bort innehåll som strider mot lagen, såsom barnpornografi och hets mot folkgrupp, eller om han menar att mikrobloggen är att betrakta som ett massmedium som kräver omdömesgillt, men subjektivt, redaktörskap.

I en tid med ökad konfliktnivå, polarisering och filterbubblor är det lätt att ropa efter starka ordningsmän som ska lägga livet tillrätta. Men spontan oordning och att miljontals röster påpekar varandras faktafel och tankevurpor på öppna fora är långt bättre. Elon Musk personifierar denna grundsats med bravur.

Sofia Nerbrand ör politisk redaktör. Följ henne på Twitter.